Σαφείς προειδοποιήσεις Μέρκελ για την ευρωπαϊκή συνοχή

[EPA-EFE/Felipe Trueba]

Ο εθνικισμός απειλεί τη συνοχή της Ευρώπης, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δύο ημέρες μετά την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τόνισε ότι αντιτάσσεται στην παγκοσμιοποίηση και υιοθετεί το δόγμα «Πρώτα η Αμερική».

Στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος Konrad Adenauer στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος Τραμπ απειλεί με αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), υπονομεύοντας δυνητικά ένα από τα θεμέλια της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας.

Αμφισβήτησε, ακόμη, την αξία της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, που αποτελεί επίκεντρο της διατλαντικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας για σχεδόν επτά δεκαετίες.

«Ίσως η πιο απειλητική εξέλιξη για εμένα είναι ότι η πολυμέρεια έχει υποστεί μεγάλη πίεση», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει επιθέσεις από το εξωτερικό και από το εσωτερικό της».

«Δεν περίμενα να δω εκ νέου συγκρούσεις διαφορετικών πολιτικών συστημάτων, όπως συμβαίνει σήμερα με την Κίνα και με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

«Είναι η εποχή των αποφάσεων», δήλωσε η κ. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι «Όπου οι συμβιβασμοί είναι περιφρονημένοι, η δημοκρατία κινδυνεύει».

Αναφερόμενη στην αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ορισμένους πολιτικούς, η κ. Μέρκελ προειδοποίησε ότι το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ένα «αρνητικό σπιράλ». Η ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία, όπως και η ανάγκη αποφυγής της απλούστευσης.

X