Πρόταση μομφής κατά των ΑΝΕΛ ετοιμάζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

weber_epp

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που ανήκει η ΝΔ, θέλει η ολομέλεια να καταδικάσει τη συμμετοχή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στη νέα ελληνική κυβέρνηση, συγκρίνοντάς την με μια επίπληξη της ΕΕ στην Αυστρία πριν από 15 χρόνια. Αλλά η κεντροαριστερά δεν φαίνεται διατεθειμένη να το στηρίξει.

Ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber είπε την Τρίτη (3 Φεβρουαρίου) ότι θα πιέσει την ολομέλεια να υποστηρίξει μια πρόταση μομφής κατά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Η πρόταση μομφής θα είναι παρόμοια με εκείνη που πέρασε το 2000 όταν το ακροδεξιό αυστριακό κόμμα του Joerg Haider συμμετείχε σε κυβέρνηση συνασπισμού στη Βιέννη.

Το ψήφισμα αποκάλεσε τον Joerg Haider «ξενοφοβικό και ρατσιστή» και ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να θέσουν την αυστριακή κυβέρνηση υπό αυστηρή επιτήρηση προκειμένου να διασφαλίσει ότι τηρεί τις συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Περιγράφοντας τη νέα κυβέρνηση ως «εξτρεμιστική», θεωρεί πως το Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει ενιαία θέση στο θέμα και να χαρακτηρίσει το γεγονός απαράδεκτο.

Υπενθυμίζοντας την καταδίκη των ηγετών της κεντροαριστεράς κατά των αυστριακών συντηρητικών πριν από 15 χρόνια, ελπίζει να «μην το αγνοήσουν» και να μην απέχουν από την κριτική κατά του Τσίπρα για τη συμφωνία του με τον Καμμένο.

Ωστόσο πηγές των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είπαν ότι η ομάδα τους θα αντιταχθεί στην πρόταση μομφής του Weber.

Άλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην EurActiv.gr, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Gianni Pittella εξέφρασε ρητά την συμπάθειά του στον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει απολύτως καμία διάθεση να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε, αφήνοντας παράλληλα υπαινιγμούς για τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά του για τον φράχτη στον Έβρο και τη λαθρομετανάστευση.

Οι Ευρωσοσιαλιστές ωστόσο δεν έκρυψαν και την δυσαρέσκειά τους που δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση που να περιλαμβάνει και το Ποτάμι.

«Αμφιβάλουμε για το αν η απόφαση σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με τους κεντροδεξιούς Ανεξάρτητους Έλληνες είναι σωστή», είπε ο Ιταλός, επιμένοντας στον σχηματισμό κυβέρνησης με όλες τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις.

EurActiv.gr με Reuters

*φωτογραφία [European People’s Party/Flickr]

X