Παπαδημούλης κατά Κομισιόν και… Αθήνας για το Σχέδιο Γιούνκερ, με αφορμή της έκθεση των ευρωπαίων ελεγκτών

Ερώτηση στην Κομισιόν με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων -το λεγόμενο «Ταμείο Γιούνκερ»- κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Αλλά προκαλεί απορίες η σκοπιμότητα και ο χρόνος κατάθεσης της ερώτησης, καθώς η κυβέρνηση της Αθήνας που βασίζεται στο κόμμα του και ο ίδιος προσωπικά έχουν εκθειάσει δημοσίως μέχρι τώρα πολλές φορές τις επιδόσεις του Σχεδίου Γιούνκερ στην Ελλάδα.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης αναφέρεται στα ευρήματα της έκθεσης, βάσει της οποίας «υπερκεκτιμήθηκε ο βαθμός στον οποίο η στήριξη του ΕΤΣΕ συνεπαγόταν πράγματι πρόσθετες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία», «οι χώρες που επωφελήθηκαν περισσότερο ήταν οι χώρες με τις περισσότερο ανεπτυγμένες και ενεργές εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και ιδρύματα», καθώς και «η αξία των σχετιζόμενων με το ΕΤΣΕ χρηματοδοτικών πράξεων υψηλότερου κινδύνου που υπεγράφησαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Στρατηγικών επενδύσεων υπολειπόταν της προβλεπόμενης».

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης επιλέγει να κάνει τη συγκεκριμένη ερώτηση, καθώς τόσο η κυβέρνηση της Αθήνας, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος προσωπικά έχουν προβάλλει και πανηγυρίσει τα αποτελέσματα που έχει φέρει το ΕΤΣΕ και το Σχέδιο Γιούνκερ για την Ελλάδα.

Ο ίδιος πριν λίγους μήνες είχε γράψει:

Αλλά και από την Αθήνα, η εικόνα είναι η ίδια. Ο τότε αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα Υπουργός Αλέξης Χαρίτσης (σήμερα Υπουργός Εσωτερικών) δήλωνε το περασμένο καλοκαίρι: «Σημαντική η συνεισφορά του χρηματοδοτικού εργαλείου για την δημιουργία επενδύσεων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα στην 1η θέση πανευρωπαϊκά για 6ο συνεχόμενο μήνα».

Ίσως μία εξήγηση να είναι η ανάγκη επίδειξης «αντιπολιτευτικής» διάθεσης, καθώς ο Δημήτρης Παπαδημούλης πρωτοστατεί στη συγκρότηση μιας «Προοδευτικής Συμμαχίας» στο Ευρωκοινοβούλιο μεταξύ δυνάμεων της Ευρωπαίκής Αριστεράς (GUE/NGL) στην οποία ανηκει και ο ΣΥΡΙΖΑ και της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (στην οποία ανήκει το ΠΑΣΟΚ, αλλά η οποία γλερτάρει έντονα με τον ΣΥΡΙΖΑ…), η οποία όμως έχει στηρίξει, κατά το μάλλον ή ήττον, μέσω της Κομισιόν το Σχέδιο Γιούνκερ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μάθει από την Κομισιόν «πώς θα συμμορφωθεί μέχρι τα τέλη του 2019 (λήξη υλοποίησης του ΕΤΣΕ) με τη σύσταση του ΕΕΣ περί «στήριξης των χωρών στις οποίες η ανάπτυξη είναι περισσότερο περιορισμένη»», καθώς και «με ποια μέτρα θα θωρακίσει το πρόγραμμα InvestEU, που ξεκινά το 2021 (και έπεται της ολοκλήρωσης του ΕΤΣΕ), ώστε να ανταποκριθεί στις συστάσεις του ΕΕΣ περί συνεκτικότητας, συμπληρωματικότητας, ορθής γεωγραφικής κατανομής και πολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων των επενδύσεων».

Τέλος, ο Δημ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν «ποιο είναι το ύψος των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στα 28 κράτη-μέλη και ειδικότερα στην Ελλάδα από το 2015 ως σήμερα» -την περίοδο υλοποίησης του ΕΤΣΕ.

Σημειώνουμε ότι πολλές φορές μέχρι σήμερα, σε αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις, η Επιτροπή αναφέρει ως πετυχημένα παραδείγματα έργων που στηρίζει το Σχέδιο Γιούνκερ στην Ελλάδα, τη δανειοδότηση της Cosmote για την επέκταση του δικτύου ευρυζωνικών επικοινωνιών, με 150 εκατ. ευρώ, τη χρηματοδότηση της Creta Farm (συνεργατικής εταιρείας γεωργικών βιώσιμων προϊόντων) με 15 εκατ. ευρώ, την κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων στη Βοιωτία για τον ελληνικό όμιλο Terna Energy, με 24 εκατ. ευρώ, αλλά και τις συμφωνίες με τις ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση και τις μικροπιστώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Επομένως προκαλεί απορίες για την σκοπιμότητα κατάθεσης ερώτησης τόσο για την επιτυχία του Σχεδίου Γιούνκερ όσο και για τους πόρους που έχουν κατευθυνθεί στην Ελλάδα από τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου.

Στην πραγματικότητα βέβαια η Κομισιόν έχει ήδη απαντήσει δημοσίως στις αιτιάσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη.

ΕΤΕπ και Κομισιόν υπεραμύνονται του σχεδίου Γιούνκερ μετά από έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπεραμύνθηκαν του σχεδίου Γιούνκερ, μετά από έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (29 Ιανουαρίου), η οποία, ωστόσο, αφήνει αναπάντητα ερωτήματα για την εγκυρότητά της.

Αλλά η πλέον εμφατική απάντηση για τα αναφερόμενα στην έκθεση του Ευρωπαϊκού ελεγκτικού Συνεδρίου έχει έλθει από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γίρκι Κατάϊνεν, και μάλιστα από την Αθήνα, απαντώντας σε ερώτηση της euractiv.gr, την ίδια ημέρα της δημοσιοποίησης της έκθεσης.

Πριν λίγες ημέρες, στα τέλη Ιανουαρίου, απαντώντας στην ερώτηση της euractiv.gr, ο κ. Κατάϊνεν σημείωσε ότι ορισμένες από τις χώρες που ωφελήθηκαν περισσότερο από το Ταμείο Γιούνκερ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε σχέση με το ΑΕΠ τους είναι η Ελλάδα που βρίσκεται στην 1η θέση, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Λετονία. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στον κατάλογο της απορροφητικότητας κονδυλίων, τόνισε. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η επίσημη τοποθέτηση της ΕΤΕπ.

Όμως ο Γίρκι Κατάινεν προχώρησε και σε επί της ουσίας σχόλια για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου Γιούνκερ, απαντώντας στην σχετική ερώτηση της euractiv, θέτωντας δύο βασικούς άξονες που υποστηρίζουν την άποψη της Κομισιόν. Αφενός, σημείωσε με έμφαση, ότι περίπου το 70% των επενδύσεων είναι νέοι επενδυτές με νέα σχέδια. «αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα γίνονταν αυτές οι επενδύσεις αλλιώς, κάνουν λάθος, κατά την άποψή μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατάινεν για έκθεση Ελεγκτικού Συνεδρίου: κάποιοι κάνουν λάθος για το σχέδιο Γιούνκερ

«Δεν έχω διαβάσει την έκθεση αλλά θέλω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις ουσίας», τόνισε ο Γίρκι Κατάϊνεν και σημείωσε «κάποιοι κάνουν λάθος» απαντώντας στην Euractiv για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ΕΤΣΕ

Αφετέρου, σημείωσε ότι μέσω του ΕΤΣΕ γίνονται πλέον και επενδύσεις μεγαλύτερου ρίσκου. Σύμφωνα με τους δείκτες της Κομισιόν πριν το σχέδιο Γιούνκερ κατευθύνθηκαν σε επενδύσεις «special risk» 4 δις ευρώ ενώ πλέον ήδη έχουν αφιερωθεί σχεδόν 20 δις ευρώ σε “riskier” επενδύσεις, σύμφωνα με την κατάταξή τους. Το οποίο σημαίνει ότι έχει αυξηθεί σχεδόν 5 φορές το ποσό που κατευθύνεται σε τέτοιες επενδύσεις, σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι «χωρίς το ΕΤΣΕ η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτούσε λιγότερες και μικρότερου ρίσκου επενδύσεις» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το θέμα της ανισότητας στη γεωγραφική κατανομή και στις αιτιάσεις για λιγότερες επενδύσεις σε χώρες με χαμηλό ΑΕΠ, ο κ. Κατάϊνεν ήταν πιο κατηγορηματικός. Αφού επανέλαβε ότι πρώτη είναι η Ελλάδα σημείωσε ότι ακολουθείται από την Εσθονία, την Πορτογαλία την Ισπανία κλπ, ενώ χώρες της Κεντρικής Ευρώπης απουσιάζουν. Επομένως βλέπουμε ότι υπάρχει κατεύθυνση πόρων προς τον Ευρωπαϊκό Νότο και πάνε εκεί που χρειάζονται, σημείωσε. «Αυτά είναι τα στοιχεία και κατά την άποψή μου η γεωγραφική κατανομή δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γίρκι Κατάϊνεν

 

X