Οι πολίτες στηρίζουν την ΕΕ παρά το Βrexit

Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο [Stephanie Lecocq/EPA/EFE]

Συνολικότερα θετική στάση εκ μέρους των πολιτών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις επιπτώσεις του Brexit, δείχνουν τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, όπως σημείωσε ο Αντόνιο Ταγιάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη (23 Μαίου) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Βασικές προτεραιότητες για τους πολίτες αποτελούν η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία των καταναλωτών και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την έρευνα, 49% των πολιτών υποστηρίζουν τη διαδικασία για το “Spitzenkandidaten” αλλά κρίνουν ότι αυτή έχει νόημα μονάχα εφόσον προκύπτει έπειτα από διαβούλευση.

Ήδη στο παρελθόν, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει δηλώσει σχετικά, ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να πρόερχεται μεταξύ των ηγετών των πολιτικών ομάδων που θα θέσουν υποψηφιότητα στις ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 26 Μαΐου 2019.

Στόχο της Ένωσης στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ο ρόλος της γραφειοκρατίας είναι να συμπληρώνει τις πολιτικές και όχι να τις κατακλύζει».

Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να διοργανωθεί στο μέλλον ένα ντιμπέιτ μεταξύ όλων των αρχηγών των κρατών-μελών της Ένωσης εντός του Ευρωκοινοβουλίου και πρόσθεσε την προοπτική-ανάγκη να δημιουργηθούν ημερίδες διαβούλευσης με πολίτες και οργανισμούς με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

«Πρέπει να δουλέψουμε στο εξής για τη διαμόρφωση ενός φιλοευρωπαϊκού κοινοβουλίου» ώστε να καταπολεμηθεί η απόσταση μεταξύ «ημών και των πολιτών» και να περιοριστεί η επιρροή του ευρωσκεπτικισμού.

Αποτίμηση της χθεσινής συνάντησης με τον Zuckerberg

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση του με τον CEO του Facebook ως ένα «επιτυχημένο μίτινγκ», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι επρόκειτο για ένα πολιτικό διάλογο και όχι για μια ακρόαση. Άλλωστε, ο Zuckerberg  ως Αμερικανός Πολίτης δεν ήταν υποχρεωμένος να λογοδοτήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αυτό που αποκομίσαμε χθες από τον κ. Zuckerberg ήταν η δέσμευση του να μην επαναληφθεί κανένα σκάνδαλο όπως αυτό της Cambridge Analytica, να προστατευθούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, η ακεραιότητα των ευρωπαϊκών εκλογών και να εφαρμοστούν οι κανόνες του GDPR».

Ο κ. Ταγιάνι πρόσθεσε ότι ο ιδρυτής του Facebook δεν ανταποκρίθηκε σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν, ωστόσο δεσμεύτηκε να παραχωρήσει στη συνέχεια γραπτές απαντήσεις.

Φυσικά, «οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις δεν αρκούν» καθώς οι εγγυήσεις εκ μέρους του για την καλή λειτουργία του κοινωνικού δικτύου θα πρέπει να συνοδεύονται από το σεβασμό για τις βασικές αρχές της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

Επενδύσεις στην Αφρική

Αναφερόμενος στις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι στόχος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός από την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, της εκπαίδευσης και της δημιουργίας θέσων εργασίας, είναι να αξιοποιηθεί το ευρωπαϊκό know-how ώστε οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αποκτήσουν κίνητρα αναζήτησης προσοδοφόρων συνεργασιών με επιχειρήσεις από την άλλη πλευρά της Μεσογείου.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το πολυεθνικό μας πλαίσιο για επενδύσεις στην Αφρική. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα», σημείωσε.

Εφόσον τα υπάρχοντα προβλήματα όπως ο εμφύλιος πόλεμος, η τρομοκρατία, η οικονομική στασιμότητα και η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα από τη διεθνή κοινότητα, τα ποσοστά μετανάστευσης στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

X