Ο Μακρόν ψάχνει για κεντρώα ευρωομάδα στην Ευρωβουλή, με φιλελεύθερους και δεξιούς

Επτά ευρωπαϊκά κόμματα θα συναντηθούν με την Αναγέννηση του Macron σήμερα (11 Μαΐου 2019) στο Στρασβούργο. [@LauraZamboni/Shutterstock]

Επτά ευρωπαϊκά κόμματα θα συναντηθούν με την πλατφόρμα Αναγέννησης του Εμμανουήλ Μακρόν σήμερα Σάββατο (11 Μαΐου 2019) στο Στρασβούργο.

Για τους συμμάχους του ηγετικού κόμματος της Γαλλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η αναμονή τελείωσε και τώρα μπορούν να αποτελέσουν μια ομάδα περισσότερων από 100 κεντρώων.

Είναι μια στιγμή κλειδί για το κόμμα του Macron.

Στο Στρασβούργο, το ψηφοδέλτιο της «Αναγέννησης» θα παρουσιάσει τους μελλοντικούς συμμάχους του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία επτά επικεφαλής και υποψηφίων των κομμάτων που θα αποφασίσουν να δεσμευτούν μαζί με την La République en Marche (LREM)

Κάθε υποψήφιος που θα παρευρίσκεται στη συνάντηση αντιπροσωπεύει το δικό του εθνικό ευρωψηφοδέλτιο, που θα αποτελεί μέρος μιας ομάδας κεντρώων βουλευτών που αναμένεται να έχει 75 έως 100 έδρες.

«Στόχος μας είναι μια ομάδα περίπου εκατό ατόμων», δήλωσε μια πηγή της LREM στη EURACTIV.

Εκτός από τον πρώην Πρωθυπουργό Jean-Pierre Raffarin, τον σημερινό Πρωθυπουργό Edouard Philippe και υποψηφίους από την ευρωλίστα της Αναγέννησης, οι άλλοι που θα παραστούν στη συνάντηση συμπεριλαμβάνουν τον Matteo Renzi, τον πρώην ιταλό πρωθυπουργό, τον Guy Verhofstadt, ηγέτη της ALDE και την Sophie Int’veld από το Ολλανδικό Κόμμα Δημοκρατών 66.

Εκτός από τα κόμματα που είναι φυσικοί σύμμαχοι της ALDE, η Αναγέννηση συζητά άλλους σχηματισμούς, μεταξύ των οποίων και το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας, το οποίο θα μπορούσε επίσης να συμμετάσχει στην ομάδα.

Έτσι, ο Stanislas Guerini, εκτελεστικός αξιωματούχος της LREM, θα διοργανώσει δημόσια συνάντηση με τον Nicola Zingaretti, ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, στο Τορίνο της Ιταλίας στις 12 Μαΐου.

Σε σύγκριση με την αρχική φιλοδοξία να συγκεντρωθούν όλοι οι Μακρονιστές, ο κατάλογος αυτός είναι σχετικά μέτριος. Σημειώνουμε επίσης την απουσία βασικών χωρών, όπως η Γερμανία και η Πολωνία.

Η νέα ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποβάλει τον όρο «φιλελεύθερος» και θα μετονομαστεί σε «Renaissance», σύμφωνα με τον Guy Verhofstadt. Οι νεοφερμένοι του Κοινοβουλίου ελπίζουν επίσης να συγκεντρώσουν σοσιαλιστές, πράσινους και την κεντρώα ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας της Ευρώπης, που για κάποιους φαίνεται ότι όλο και περισσότερο κλίνει προς τα δεξιά.

Θέλουν να συγκεντρώσουν υποστήριξη για το κοινό σχέδιο που προτάθηκε στην ανοικτή επιστολή του Macron προς την Ευρώπη τον Μάρτιο.

«Θέλουμε να συγκεντρωθούμε γύρω από ένα πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της Ευρώπης που είναι πέρα από κάποια πολιτική συμμαχία», δήλωσε το γαλλικό κόμμα, το οποίο στοιχηματίζει στην αποτυχία της δεξιάς και ιδιαίτερα του Manfred Weber, υποψηφίου για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να διαπραγματευτεί ένα συνασπισμό βασισμένο σε ένα σχέδιο, παρά για μια εκλογική – κομματική πλειοψηφία.

Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή ενδέχεται να διακινδυνεύσει το άνοιγμα  μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων όταν διατεθούν για πλήρωση οι βασικές ευρωπαϊκές θέσεις.

[Επιμέλεια κειμένου στα αγγλικά: Zoran Radosavljevic] [Επιμέλεια κειμένου στα ελληνικά: Θοδωρής Καραουλάνης]

X