Ο Μακρόν αναζητά συμμάχους μετά τις ευρωεκλογές

[Olivier Hoslet/EPA/EFE]

Μια άτυπη διάσκεψη κορυφής σήμερα (28 Μαΐου) θα φέρει σε επαφή τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες για να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις σχετικά με τους νέους ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Ωστόσο, ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει ήδη κάνει επαφές με άλλους ηγέτες της ΕΕ για την οικοδόμηση μιας «προοδευτικής» πλειοψηφίας στην ΕΕ. Αμέσως μετά τα αποτελέσματα, συναντήθηκε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τη Δευτέρα υποδέχθηκε τον ηγέτη των Σοσιαλιστών της Ισπανίας και πρωθυπουργό Pedro Sánchez.

Ο Sánchez, του οποίου το σοσιαλιστικό κόμμα κατοχύρωσε 20 από τους 54 ευρωβουλευτές στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ότι επιθυμεί να οικοδομήσει μια «κοινωνική δημοκρατική εναλλακτική» ενάντια στις πολιτικές «περικοπών, επισφάλειας και έλλειψης ευκαιριών». Σήμερα, ο Μακρόν θα γευματίσει μαζί με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλς Μισέλ και άλλους ηγέτες της ΕΕ πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στο πρώτο της σχόλιο μετά τις ευρωεκλογές για την ΕΕ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι επιθυμεί μια γρήγορη συμφωνία για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θέλουμε να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατό, επειδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συναντηθεί στις αρχές Ιουλίου και φυσικά θα ήταν επιθυμητό εάν υπήρχε ήδη μια πρόταση σε εκείνο το σημείο», δήλωσε.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Εν τω μεταξύ, μια υψηλού επιπέδου πηγή του ΕΛΚ δήλωσε στη EURACTIV Κροατίας ότι οι συντηρητικοί θα επιμείνουν στον Weber ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τη σύνθεση του μελλοντικού συνασπισμού στην Ολομέλεια της ΕΕ.

«Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας σε ένα συνασπισμό υπέρ των μεταναστών με την αριστερά. Θα χρειαστεί ένας συνασπισμός του κέντρου, ο οποίος θα σταθεροποιήσει και θα προστατεύσει την Ευρώπη», ανέφερε η πηγή.

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Mark Rutte θα συμμετάσχει μαζί με άλλα μέλη του νεοαμφισβητούμενου γκρουπ ALDE + Renaissance + USR την Τρίτη το απόγευμα για μια προκαταρκτική συνάντηση πριν από το άτυπο βραδινό δείπνο, όπου το κύριο θέμα της συζήτησης θα είναι η κατανομή κορυφαίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ.

Η EURACTIV Τσεχίας αναφέρει ότι ο Τσέχος πρωθυπουργός Andrej Babiš αναμένεται να αρνηθεί τη διαδικασία Spitzenkandidaten στη σύνοδο κορυφής. Έχει επικρίνει αυτό το σύστημα από πριν και δεν υπάρχει καμία υπόδειξη ότι έχει αλλάξει γνώμη. Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες σχετικά με τον μελλοντικό Επίτροπο της Τσεχίας, διότι δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την υποστήριξή του στην υφιστάμενη Επίτροπο Věra Jourová.

X