Μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-Ευρωβουλής για τις διμερείς συμφωνίες με τη Μόσχα

Vladimir Putin1

Ηχηρό όχι είπαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ψήφισμα της Ευρωβουλής αναφορικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, μέσα στο οποίο υπάρχει σαφής καταγγελία στην στήριξη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς από τη Μόσχα αλλά και προειδοποίηση να αποφεύγονται οι «διμερείς» συμφωνίες. Για «ψυχροπολεμικό κείμενο» έκανε λόγο η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα.

Την έκθεση που εισηγήθηκε ο χριστιανοδημοκράτης Λιθουανός ευρωβουλευτής Γκαμπριέλους Λάνζμπεγκις, ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 495 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 69 αποχές.

Στις αρνητικές ψήφους περιλαμβάνονται αυτές των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ ενώ απείχαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Από τους Έλληνες ευρωβουλευτές μόνο η ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας έδωσε το πράσινο φως στο εν λόγω ψήφισμα.

Δεν είναι πλέον «στρατηγικός εταίρος»

«Με τις επιθέσεις της εναντίον της Ουκρανίας και την προσάρτηση της Κριμαίας […]η ρωσική ηγεσία έχει θέσει τις σχέσεις μας σε ένα σταυροδρόμι. Τώρα εναπόκειται στο Κρεμλίνο να αποφασίσει ποιο δρόμο θα διαλέξει: το δρόμο της συνεργασίας ή αυτόν της μεγαλύτερης αποξένωσης», αναφέρει η έκθεση του Λιθουανού.

«Είμαι πεπεισμένος» πρόσθεσε, «ότι ο ρωσικός λαός, όπως όλοι μας, θέλει την ειρήνη, και όχι τον πόλεμο. Η αλλαγή στη Ρωσία μπορεί, και θα έρθει από την ίδια τη χώρα».

Οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι «λόγω των ενεργειών της στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται, ή να αντιμετωπίζεται ως στρατηγικός εταίρος».

Ρωσική στήριξη στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά

Οι ευρωβουλευτές κατήγγειλαν, επίσης, τη «σύνοδο κορυφής» που είχαν τον περασμένο Μάρτιο τα ακροδεξιά κόμματα Ευρώπης και Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη, σε μια προσπάθεια να επαινέσουν τον Ρώσο Πρόεδρο για την «υπομονή» του απέναντι στις «επιθετικές» διαθέσεις της Δύσης. Στο εν λόγω συνέδριο, συμμετείχε και η Χρυσή Αυγή.

>>Διαβάστε: Συνάντηση «κορυφής» Ευρωπαίων ακροδεξιών στη Ρωσία για να επαινέσουν τον Πούτιν

Άλλωστε στο προσκήνιο είναι ακόμη το δάνειο των € 9 εκ που έλαβε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνικό Μέτωπο, από μια ρωσική τράπεζα το οποίο έχει ήδη προκαλέσει τη δημιουργία μιας κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής στο Παρίσι.

>>Διαβάστε: Ρωσικό δάνειο παίρνουν οι εθνικιστές της Le Pen- Οργή σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζει «τη βαθιά ανησυχία του για το ότι η Ρωσία κινείται ανοιχτά και δρα ως αντίπαλος για τη διεθνή δημοκρατική κοινότητα (…) στηρίζοντας και χρηματοδοτώντας ριζοσπαστικά και εξτρεμιστικά κόμματα στα κράτη μέλη της ΕΕ», αναφέρει το ψήφισμα.

Αποφύγετε τις διμερείς συμφωνίες

Ένα από τα σημεία «καρφιά» απέναντι στην Αθήνα, είναι ότι οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αποφύγουν τις διμερείς συμφωνίες με τη Ρωσία, που θα μπορούσαν να βλάψουν την ενότητα της Ένωσης εναντίον της Μόσχας.

Σημειώνεται ότι το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά την ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ιταλία, όπου έγινε δεκτός από τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλύπτει επίσης τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και την Ελλάδα για την κατασκευή του πολυσυζητημένου αγωγού Turkish Stream.

Αυτή την εβδομάδα ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε ότι η υπογραφή για τον εν λόγω αγωγό είναι θέμα ημερών.

Τόνισε πως οι συνομιλίες για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού βρίσκονται σε «προχωρημένο στάδιο» και συμπλήρωσε ότι «πιθανολογείται ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί από την κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό στην Πετρούπολη».

Σακοράφα: Αναβίωση ψυχροπολεμικών πρακτικών

Έντονη ήταν η αντίδραση της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφίας Σακοράφα, που έκανε λόγο για αναβίωση των ψυχροπολεμικών πολιτικών πρακτικών.

«Μια πολιτική που στην υπηρεσία της λυσσαλέας σύγκρουσης των συμφερόντων για την ηγεμονία στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής αδιαφορεί παντελώς για τα καταστροφικά αποτελέσματα στους λαούς της περιοχής», είπε.

«Το ψεύτικο δίλημμα της κακής Ρωσίας που δεν πληροί τους όρους ενός ευρωπαϊκού στρατηγικού εταίρου είναι μια φάρσα», πρόσθεσε.

«Αρκεί μια ματιά στον κατάλογο των μέχρι τώρα ευρωπαϊκών στρατηγικών εταίρων για να καταλάβουμε πόσο σέβεται αυτή η πολιτική το διεθνές δίκαιο, τη δημοκρατία, την κρατική κυριαρχία, τα ανθρώπινα δικαιώματα κλπ», κατέληξε.

Πολυφωνία στη ΝΔ για τον αγωγό Turkish Stream

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην EurActiv.gr, αναφερόμενος στο ενεργειακό άνοιγμα της ελληνικής κυβέρνησης στη Μόσχα, είπε ότι η ΝΔ συμφωνεί με ό, τι βοηθά την Ελλάδα και την πορεία της.

«Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ξεκίνησε επί Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1979 με την επίσκεψη στη Μόσχα και την Κίνα […] Χαιρόμαστε που συνεχίζει ο Τσίπρας τουλάχιστον προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζουμε όμως να μην χάσει τις άλλες παραδοσιακές μας συμμαχίες  στην ΕΕ».

«Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, όπως με την περίπτωση του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Αυτό ναυάγησε, ελπίζω να μη ναυαγήσει αυτή η προσπάθεια να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης», είπε αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο αγωγό «Greek Stream», προσθέτοντας ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να λέει «ψέματα» περί προκαταβολών.

Επίσης προειδοποίησε αναφορικά με την στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού στο ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας:

«Βεβαίως υπάρχουν γεωπολιτικά παιχνίδια, αλλά εμείς είμαστε στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας πρέπει να συντονιστούμε. Και ό, τι έχουμε θα το πούμε στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και όχι κατά μονάδες προς το εξωτερικό, διότι εμάς πάνε να εκμεταλλευτούνε και όχι να εξυπηρετήσουν δικά μας συμφέροντα».

Αντίθετη άποψη φαίνεται να έχει η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, η οποία σε παρέμβασή της στην ολομέλεια για ένα ψήφισμα για την ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ, που τελικά απορρίφθηκε, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Παναγιώτη Λαφαζάνη αφήνοντας αιχμές για τον αγωγό Turkish Stream.

«Δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε σήμερα στο απαραίτητο πλαίσιο για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην ΕΕ, λόγω ιδεοληπτικών τροπολογιών της Aριστεράς. Είναι αυτές οι ίδιες ιδεοληψίες που οδηγούν στην κυβέρνηση στη χώρα μου την Ελλάδα, να αυξάνει την εξάρτηση από έναν και μοναδικό πάροχο της Ρωσία, εξαιτίας της ακραίας αριστερής ιδεολογίας του αρμόδιοι υπουργού Π. Λαφαζάνη», είπε.

«Αλήθεια τι θα σημάνει για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, για την προμήθεια αερίου από πολλαπλούς προμηθευτές αν δεν προχωρήσει ο αγωγός ΤΑΡ και συνεχιστεί το παιχνίδι με τον Τurkish Stream για τον οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχουν κονδύλια;», διερωτήθηκε.

EurActiv.gr | Σαράντης Μιχαλόπουλος