Με 10.000 μόνιμους συνοριοφύλακες ενισχύεται η FRONTEX – αντιδράσεις από την αριστερά

Με 10.000 μόνιμους συνοριοφύλακες πρόκειται να ενισχυθεί η FRONTEX έως το 2027. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη (17 Απριλίου) την πρόταση της Επιτροπής για ενίσχυση του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνoριοφυλακής και Ακτοφυλακής με μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφυλάκων μέχρι το 2027 και τώρα αναμένεται η τελική έγκριση από το Συμβούλιο των Υπουργών.

Ξεκινώντας από μια δύναμη 5.000 συνοριοφυλάκων έως το 2021, το σώμα θα είναι επιχειρησιακά πλήρες μέχρι το 2027. Θα έχει επίσης ισχυρότερο ρόλο πλέον στις διαδικασίες επιστροφής από τα κράτη μέλη και θα συνεργάζεται στενότερα με χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εκτός της άμεσης γειτονίας της ΕΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η ευρωβουλευτής Roberta Metsola (EPP), εισηγητήτρια του Κοινοβουλίου για το νέο νόμο, ανέφερε ότι η έγκρισή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι μια μεγάλη νίκη για όλους τους Ευρωπαίους, καθώς σε λιγότερο από έξι μήνες ολοκληρώθηκε η σύνταξη, η διαπραγμάτευση και η έγκριση της νέας αυτής νομοθεσίας.

«Οι Ευρωπαίοι θα αισθάνονται πιο ασφαλείς στο σπίτι, καθώς τα σύνορα της ηπείρου θα είναι αντικείμενο καλύτερης διαχείρισης και θα υπάρχουν νέα εργαλεία για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος», σημείωσε.

«Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, υποστηρίζοντας και βοηθώντας τον συντονισμό των εργασιών των κρατών μελών.  Με την εν λόγω ενίσχυση του Οργανισμού, εξασφαλίσαμε ότι διαθέτει τον προϋπολογισμό, το προσωπικό και τις εξουσίες για να το διαχειριστεί αποτελεσματικά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Péter Niedermüller (S&D).

«Η πρώτη προτεραιότητα του Οργανισμού πρέπει να είναι η στήριξη των κρατών μελών στην πρόληψη άλλων νεκρών στη Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Σε από κοινού δήλωση τους, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Frans Timmermans και ο αρμόδιος Επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις, τη Μετανάστευση και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφεραν ότι «Η ενισχυμένη Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή με ένα νέο ισχυρό μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφυλάκων θα παράσχει στα κράτη μέλη τη στήριξη όπου και όποτε το χρειάζονται για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων τους».

Το ίδιο θετικός ήταν και Guy Verhofstadt (ALDE). «Για τέσσερα χρόνια αγωνιζόμασταν για να αποκτήσουμε μια Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Οι χώρες της ΕΕ το εμπόδιζαν, αλλά καταφέραμε να το επιτύχουμε: 10.000 επιπλέον συνοριοφύλακες. Δεν πρέπει να περιμένουμε το 2027, αλλά να το κάνουμε τώρα! Πρέπει να προστατέψουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα για να διατηρήσουμε ανοιχτά τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ», έγραψε στο Twitter.

Αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά

Στην ανακοίνωση της, η GUE/NGL εκφράζει την αντίθεση της στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου αναφέροντας ότι πλέον η FRONTEX θα έχει «ασυναγώνιστες εξουσίες και απουσία ανάγκης λογοδοσίας».

«Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή είναι μια παραστρατιωτική δύναμη που θα έχει μέχρι 10.000 υπαλλήλους και έναν προϋπολογισμό δύο δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Θα στρατιωτικοποιήσει τα σύνορά μας, θα προχωρήσει σε απελάσεις και θα μεταφέρει τους μετανάστες σε κέντρα κράτησης», δήλωσε η ευρωβουλευτής Marina Albiol (GUE/NGL).

«Έχει γίνει ο στρατιωτικός κλάδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο λόγος ύπαρξής της είναι να εμποδίζει τους ανθρώπους από το να έρχονται στην Ευρώπη. Το όνειρο της ακροδεξιάς τελικά έγινε πραγματικότητα χάρη στη συνηθισμένη συμφωνία του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ των συντηρητικών, των σοσιαλδημοκρατών και των φιλελευθέρων», κατέληξε η ίδια.

X