Μακρόν: Σε αναζήτηση νέας προοδευτικής συμμαχίας ενόψει Ευρωεκλογών

[Christophe Petit Tesson/EPA/EFE]

Την ανατροπή του ευρωπαϊκού πολιτικού σκηνικού επιδιώκει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ευελπιστώντας να δημιουργήσει μια νέα προοδευτική συμμαχία στα τέλη του τρέχοντος έτους ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών το 2019, σύμφωνα με πηγή του επιτελείου του.

Ειδικότερα, ο Γάλλος ηγέτης επιθυμεί τη δημιουργία μιας χαλαρής, πανευρωπαϊκής εκστρατείας προοδευτικών.

«Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός που θα φέρει μαζί προοδευτικά μια κοινή πλατφόρμα, η οποία θα ξεπερνά τις καλά διαρθρωμένες υπάρχουσες πολιτικές οικογένειες», ανέφερε η πηγή.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, την οποία πρέπει να οικοδομήσουμε εκ νέου, διότι οι εθνικιστές δεν θα διστάσουν να επανεμφανιστούν», πρόσθεσε.

Η εκστρατεία για τις εκλογές της 23ης και 26ης Μαΐου ενδέχεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους, γεγονός που σημαίνει ότι η κοινή πλατφόρμα θα πρέπει ανακοινωθεί «γύρω στον Δεκέμβριο-Ιανουάριο», δήλωσε η πηγή.

Ο πρόεδρος Μακρόν επικεντρώνεται στην εξεύρεση πιθανών συμμάχων σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο της εκστρατείας.

Στην πραγματικότητα, ο Γάλλος αξιωματούχος δεν έχει αποφασίσει να συμμετάσχει σε καμία από τις υπάρχουσες πολιτικές οικογένειες, ούτε έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει τη δική του ομάδα. Επομένως, το σύστημα Spitzenkandidaten αποτελεί ένα παιχνίδι στο οποίο δεν μπορεί να συμμετάσχει.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της γαλλικής κυβέρνησης, Christophe Castaner, δήλωσε ότι το σύστημα Spitzenkandidaten συνιστά «δημοκρατική ανωμαλία».

Ορισμένες νέες πολιτικές δυνάμεις σε χώρες της ΕΕ προσεγγίζουν το “En Marche!” του Μακρόν.

Και ενώ ο ίδιος προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, παρατηρείται ταυτόχρονη συσπείρωση και των δυνάμεων με αντιευρωπαϊκά αισθήματα.