Λέτα: Μην εγκαταλείπετε το μεταναστευτικό στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις

[Maurizio Brambatti/EPA/EFE]

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της μετανάστευσης, καθώς οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις πρόκειται να θέσουν το εν λόγω θέμα στην κορυφή της ατζέντας τους ενόψει ευρωεκλογών δήλωσε ο πρώην Iταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα.

Σε ομιλία του στο Brussels Press Club με αφορμή την παρουσίασης της έκθεσης «For a European policy on asylum, migration and mobility», ο κ. Λέτα τόνισε ότι «Η Συνθήκη του Δουβλίνου δεν αποτελεί καλό εργαλείο».

«Υπάρχει ανάγκη μιας ομάδας κρατών μελών, ενός πυρήνα αλληλεγγύης, εκείνων που ήδη σήμερα εξασφαλίζουν το 80% της υποδοχής και της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου και προχωρούν, είτε με βάση την ενισχυμένη συνεργασία είτε με βάση μια ξεχωριστή συνθήκη», ανέφερε.

Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι το ινστιτούτο Jacques Delors έχει ως στόχο να καταστήσει τη μετανάστευση το επίκεντρο της δραστηριότητάς του για τα επόμενα χρόνια.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η μετανάστευση θα αποτελεί κεντρικό ζήτημα στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές.

«Λόγω έλλειψης επαρκούς ανταπόκρισης, το ζήτημα της μετανάστευσης έχει αποφασιστική επιρροή στην έξοδο μιας χώρας από την ΕΕ», υπογράμμισε ο Ιταλός πολιτικός, συμπληρώνοντας: «Ενδεικτικά, θα μπορούσα να αναφέρω τη χώρα μου, αλλά και τη Γερμανία, την Αυστρία και αρκετούς άλλους».

Επιπροσθέτως, «Χρειαζόμαστε απόλυτα φιλοευρωπαϊκές φωνές, για να μιλήσουμε για λύσεις σε αυτό το θέμα. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα στο Σαλβίνι, τη Λε Πεν και τον Όρμπαν», σημείωσε.

Ωστόσο, χωρίς να κατονομάζει το Σαλβίνι, ο κ. Λέτα αποκάλυψε ότι ένας υπουργός Εσωτερικών μιας χώρας που γνωρίζει καλά, δεν επιδιώκει λύση στο ζήτημα της μετανάστευσης.

X