Κατακερματισμένη η γαλλική αριστερά στις Ευρωεκλογές

[European Parliament]

Από τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ μέχρι τον Μπενουά Χαμόν και τις ομάδες πίεσης, οι φιλοδοξίες της γαλλικής αριστεράς πολλαπλασιάζονται κατά την περίοδο των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019.

Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το οποίο έλαβε το 14% των ψήφων στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014, ενδέχεται να μην μπορεί να περάσει το όριο του 5%, το οποίο επιτρέπει στα κόμματα να έχουν βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με άλλα λόγια, οι Σοσιαλιστές ίσως θεωρήσουν ότι η αντιπροσωπεία τους δεν θα μειωθεί.

Το κόμμα εμφανίστηκε κατακερματισμένο κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2017, όπου ο υποψήφιος Μπενουά Χαμόν δεν κατάφερε να πείσει ολόκληρη τη σοσιαλιστική οικογένεια, με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντική ήττα.

Στο μεταξύ, άλλοι Σοσιαλιστές από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος προσχώρησαν στο La République En Marche, το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ευρωεκλογές: Προβάδισμα Λε Πεν έναντι Μακρόν σύμφωνα με δημοσκόπηση

Για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού (RN) στη Γαλλία προηγείται του LREM, του κόμματος προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στην πρόθεση ψήφου σε δημοσκόπηση που διεξήχθη εν όψει των ευρωεκλογών της 19ης Μαΐου 2019.

Με το «Générations», οι Ευρωβουλευτές Edouard Martin, Isabelle Thomas και Guillaume Balas έχουν καθιερώσει μια «μικρότερη αντιπροσωπεία» εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ώστε να μπορέσει να ανακτήσει πόρους και να πραγματοποιήσει την εκστρατεία κάτω από ένα ξεχωριστό banner. Προς το παρόν, το κίνημά τους καταλαμβάνει μόνο 3% στην πρόθεση ψήφου.

Το σκληρό αριστερό κόμμα La France insoumise συμμετέχει στην «κούρσα» ως φαβορί. Επί του παρόντος, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κίνημα του Jean-Luc Mélenchon θα κερδίσει το 14% των ψήφων. Εντούτοις, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι εσωτερικές διαιρέσεις του κόμματος.

Ο πρώην σοσιαλιστής βουλευτής, Liem Hoang Ngoc, ο οποίος εντάχθηκε στο La France insoumise το 2014, αποστασιοποιήθηκε προσφάτως από τον Mélenchon, μετά τις αντιδράσεις του τελευταίου κατά του γαλλικού συστήματος δικαιοσύνης και των ΜΜΕ. Πρότεινε να δημιουργηθεί μια αριστερή πλατφόρμα προβληματισμού πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Μεταξύ των Πρασίνων, οι υποψήφιοι έχουν ήδη συμφωνηθεί, με επικεφαλής τον Yannick Jadot. Ωστόσο, ο κατάλογος εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. «Αφενός, διότι οι συζητήσεις δεν σταματούν ποτέ και αφετέρου διότι κάποιοι αμφισβητούν το γεγονός ότι η Karima Delli ήταν μόνο στην 6η θέση», ανέφερε πηγή από τους Πράσινους.

Η συζήτηση γίνεται όλο και πιο έντονη, δεδομένης της πιο πρόσφατης επιτυχίας των Πρασίνων στις εκλογές στο Βέλγιο και τη Γερμανία, των διαδηλώσεων για το κλίμα στη Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες και των πιο πρόσφατων ευρωβαρομέτρων, που καταδεικνύουν την αυξανόμενη ανησυχία των πολιτών για το περιβάλλον.

Αντιμετωπίζοντας αυτόν τον κατακερματισμό, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην υποψήφια των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές του 2007, εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την ανάληψη ενός καταλόγου, γεγονός που δεν έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο PS.

X