Καλύτερες θέσεις εργασίας θέλει να δημιουργήσει η ΕΕ

[EURACTIV]

Λίγο πριν από τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανάγκη να δημιουργίας περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της απόρριψης των θεσμικών οργάνων της ΕΕ από τους Ευρωπαίους πολίτες.

«Χρειαζόμαστε πολύ πιο ισχυρά σχέδια για τις εταιρείες και τις ΜμΕ, προκειμένου να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ομάδας S&D, Maria Joao Rodrigues.

«Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε κεφάλαια αποκλειστικά για επενδύσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης είναι τόσο σημαντικός, διότι θα συμπληρώσει τους εθνικούς προϋπολογισμούς», πρόσθεσε.

Η Πορτογαλέζα Ευρωβουλευτής συμμετείχε στο πρώτο debate που διοργάνωσε η EURACTIV με τίτλο «The road to the European Parliament Elections 2019: A political manifesto for the Eurozone?», αφιερωμένο στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019.

«Η ενιαία αγορά δημιουργήθηκε με την προσδοκία ότι θα παράγει περισσότερη ανάπτυξη και ευημερία για όλους. Το ευρώ έχει δημιουργηθεί, για να ενισχύσει αυτή τη διαδικασία και να προστατεύσει μεμονωμένες χώρες από τις τρέχουσες επιθέσεις», παρατήρησε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Solvay Brussels School of Economics and Management, Micael Castanheira.

«Θα ακούσετε συχνά ότι δεν έχουμε χρήματα, για να χρηματοδοτήσουμε αυτήν την ατζέντα. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις», δήλωσε η κ. Joao Rodrigues.

Ο Head of Policy and Strategy στο ΕΛΚ, Juha-Pekka Nurvala, υπερασπίστηκε το σχέδιο Γιούνκερ, αποκαλώντας το “τεράστιο success story”.

«Το 2014, η Ευρώπη ξεκίνησε το πιο φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, κινητοποιώντας 350 εκατ. ευρώ. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας», ανέφερε.

«Δημιουργήσαμε εννέα εκατομμύρια και θέλουμε πολύ περισσότερες», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η εργασία για τα κοινωνικά δικαιώματα ήταν προτεραιότητα, για να οριστικοποιηθεί το έργο της Ευρωζώνης.

Η διευθύντρια του Επιμελητηρίου των Παρισίων στην ΕΕ, Sandra Penning, τόνισε ότι ενώ οι επιχειρήσεις είναι αρκετά ικανοποιημένες από το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ευρώπη, οι νέες απειλές κατά της εμπορικής συμφωνίας κλονίζουν τον ενθουσιασμό.

«Οι εταιρείες θέλουν μια Ευρωπαϊκή Ένωση που προωθεί και προστατεύει τις επιχειρήσεις με μικρότερο διοικητικό βάρος», δήλωσε. «Αυτή τη στιγμή, πιστεύουμε ότι οι εταιρείες δεν προστατεύονται επαρκώς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό».

Ο διευθυντής για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Πολιτική στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γερμανίας (DIHK), Christopher Gosau, εξήγησε στο κοινό ότι βλέπει σαφή αύξηση των επενδύσεων από γερμανικές εταιρείες στις ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ευρώπη είναι κορυφαίος προορισμός για γερμανικές επενδύσεις αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό βάρος που πρέπει να υπερκεραστεί, πρόσθεσε.

«Δεν έχει διευκολυνθεί η διασυνοριακή επιχειρηματική δραστηριότητα στην ΕΕ και δεν υπάρχουν ψηφιακές υποδομές», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διευκολύνει την κινητικότητα των εργαζομένων εντός της ΕΕ.

«Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας για τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά η συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Πρασίνων, Monica Frassoni

«Ήρθε η ώρα οι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες στην Ευρώπη να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της», επέμεινε.

Παράλληλα, εξήγησε ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι τάσσονται υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού, τμήματα του οποίου θα αφιερώνονται σε βιώσιμες επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Το εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Anne Sabourin, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει πραγματικές κοινωνικές πολιτικές που να μπορούν να δημιουργούν ΑΕΠ και να μην δίνουν πολλά χρήματα στη χρηματοπιστωτική αγορά.

«Η ΕΚΤ έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια ευρώ που αποδείχθηκαν άχρηστα για την ανάπτυξη. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα αυτά τα χρήματα, πρέπει να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών της ΕΕ», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η πολιτική ομάδα της υποστηρίζει ένα κοινωνικό ταμείο της ΕΕ.

Τέλος, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Νεολαίας Φιλελευθέρων (LYMEC), Svenja Hahn, ζήτησε να πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε περιπτώσεις που τηρείται το κράτος δικαίου.

Τόνισε ότι οι διαφορές στα εκπαιδευτικά συστήματα σε ολόκληρη την ΕΕ προκαλούν αύξηση των ανισοτήτων.

«Αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με στρατηγικές επενδύσεις», κατέληξε.

InvestEU: 650 δις για επενδύσεις μετά το 2020

Πρόταση που θέτει όλα τα υφιστάμενα επενδυτικά εργαλεία της ΕΕ υπό την αιγίδα ενός νέου ταμείου με τίτλο «InvestEU» υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη (6 Ιουνίου).