Καϊλή: δεσμεύσεις και δικαιώματα των πολιτών στην έκθεση για τη Στρατηγική της ΕΕ στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και τη Ρομποτική

Η Εύα Καϊλή. [evakaili.gr]

Την προστασία των πολιτών από την εκμετάλλευση των προσωπικών τους πληροφοριών για στοχευμένες διαφημίσεις, ακόμη και την πώληση αυτών σε ασφαλιστικές εταιρείες, κυβερνήσεις ή κόμματα, προβλέπει η πρώτη έκθεση για τη Στρατηγική της ΕΕ σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και τη Ρομποτική, που υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης, στην έκθεση συμπεριελήφθη «η δέσμευση της Κομισιόν να καθορίσει ποινικές ευθύνες σε εταιρίες που θα χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους», ενώ «διασφαλίστηκε και η προστασία από διακρίσεις που μπορεί να επιφέρει ένας αλγόριθμος», κάτι που επετεύχθη με σχετική τροπολογία που κατέθεσε η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, η οποία ήταν εισηγήτρια της έκθεσης εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, η κ. Καϊλή είχε θέσει “ως βασική προτεραιότητα την ανάπτυξη της τεχνολογίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη δημιουργία κέντρων αριστείας. Επίσης, έθεσε το θέμα της κατάχρησης από μεγάλες εταιρίες πρακτικών όπως η «ανίχνευσης συναισθημάτων» των χρηστών από τις πλατφόρμες, καθώς με βάση αυτή την επικίνδυνη πρακτική οι εταιρίες αυτές μπορούν, εν αγνοία των πολιτών, να αποσπάσουν πολύτιμες προσωπικές πληροφορίες, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα για στοχευμένες διαφημίσεις ή πουλώντας τα σε διάφορους ενδιαφερόμενους, από ασφαλιστικές εταιρίες μέχρι σε κυβερνήσεις και κόμματα”.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η έκθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών που θα επιλέγουν να ζουν «offline», ενώ στις περιπτώσεις που διενεργείται έρευνα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, τα πνευματικά δικαιώματα αυτής θα πρέπει να μένουν στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ώστε να αποφεύγεται η υποβάθμιση της ευρωπαϊκής έρευνας.

Με την έκθεση καθιερώνονται, τέλος, αρχές όπως η διαφάνεια, η υπευθυνότητα, η δικαιοσύνη, ενώ συμπεριλήφθηκε και η ανάγκη ενός Κώδικα Ηθικής για εκείνες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.