Ισότιμη συνεργασία με το κόμμα του Μακρόν ζητούν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι

[European Parliament]

Παρόλο που οι Ευρωπαίοι Πράσινοι και το La République en Marche! μοιράζονται κοινές απόψεις για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, πρέπει να προχωρήσουν σε μια ισότιμη συνεργασία, δήλωσε σε συνέντευξη στη EURACTIV ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Reinhard Bütokofer.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι αναφέρουν ότι δεν έχουν δει καμία πρόθεση συνεργασίας τόσο από τον Εμανουέλ Μακρόν όσο και από το κόμμα του, La République en Marche! (LREM).

Ο Reinhard Bütikofer σχολίασε άρθρο που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος θα επιδιώξει τη σύναψη εταιρικής σχέσης με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.

«Αναρωτιέμαι τι είδους προσέγγιση θα ήταν αυτή», δήλωσε στη EURACTIV ο κ. Bütikofer στο περιθώριο του τριήμερου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Πρασίνων που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Bütikofer, εκπρόσωπος του LREM ήρθε σε επαφή με την Ska Keller, ζητώντας συνάντηση την επόμενη μέρα.

«Ο πρόεδρος Μακρόν δεν μπορεί απλώς να ζητά μεγαλύτερη συμμετοχή στο κίνημά του και να περιμένει ότι όλοι θα συσπειρωθούν γύρω του», υπογράμμισε. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είναι γενικά ανοικτοί στη δημιουργία συνεργασιών ανά πάσα στιγμή, διευκρίνισε ο κ. Bütikofer.

Ωστόσο, ο συμπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Πρασίνων επεσήμανε ότι το κόμμα μοιράζεται ορισμένες κοινές θέσεις με το En Marche!, αναφέροντας ως παράδειγμα τα φιλόδοξα σχέδια του Γάλλου προέδρου για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι συμμερίζονται την ιδέα της προώθησης μιας βιομηχανικής πολιτικής εντός της Ευρώπης. «Αλλά αυτό δεν σημαίνει στήριξη των εθνικών βιομηχανιών», τόνισε ο κ. Bütikofer, αναφερόμενος στις γαλλικές εταιρείες που προσπαθούν να κατευθύνουν τον ευρωπαϊκό πολιτικό διάλογο.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας τεχνικός αγώνας που διεξάγεται παγκοσμίως και θέλουμε να προσφέρουμε μια ισχυρή προοπτική. Δεν έχουμε χρόνο για χαλάρωση», δήλωσε.

Ορισμένα σημεία, όπως τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση, συνέχισε ο κ. Bütikofer, απορρίπτοντας την ιδέα ενός πλήρως αυτόνομου ευρωπαϊκού αμυντικού συστήματος. «Κάποιοι από τους Γάλλους εταίρους ενεργούν σαν να ήταν καλύτερο να απαλειφθεί η αμυντική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ», μια κίνηση που θεωρεί ότι θα μετατραπεί σε πλεονέκτημα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ευρωπαίοι Πράσινοι: Οι τρεις υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής στην Επιτροπή

Έτοιμοι να επιλέξουν τον επόμενο Spitzenkandidat για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων Πρασίνων σε συνέδριο που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο στις 23-25 Νοεμβρίου

Τέλος, ερωτηθείς για τους Spitzenkandidaten των Ευρωπαίων Πρασίνων, ο Reinhard Bütikofer εξήγησε τη διαφορά τους σε σχέση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

«Οι Ska Keller και Bas Eickhout αντιπροσωπεύουν μια ποικιλία, είναι και οι δύο νεότεροι από τους άλλους υποψηφίους και δείχνουν ότι για τους Πράσινους, οι γυναίκες έχουν τουλάχιστον το ίδιο πολιτικό βάρος, την ίδια επιρροή και την ίδια δυνατότητα να διαμορφώσουν τα πράγματα όπως οι άνδρες» τόνισε.

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είμαστε η συμμαχία με την ισχυρότερη συνοχή, γεγονός που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα των Πρασίνων», κατέληξε.

X