Η Renew Europe καλωσορίζει τον πρώτο Έλληνα ευρωβουλευτή που εγκατέλειψε το ΕΛΚ

Τον Φεβρουάριο, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας διέγραψε τον ευρωβουλευτή Κύρτσο από τις τάξεις του, λόγω της κριτικής του κατά της κυβέρνησης για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, τη διαχείριση της πανδημίας και το σκάνδαλο που σχετίζεται με τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis. [EURACTIV.gr]

Ο Γιώργος Κύρτσος, ευρωβουλευτής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), αποφάσισε την Τετάρτη να αποχωρήσει από το κόμμα και να ενταχθεί στην κεντρώα ομάδα Renew Europe του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κίνηση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα μιας συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ του ευρωβουλευτή και του εθνικού του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ανήκει στο ΕΛΚ.

Τον Φεβρουάριο, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας διέγραψε τον ευρωβουλευτή Κύρτσο από τις τάξεις του, λόγω της κριτικής του κατά της κυβέρνησης για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, τη διαχείριση της πανδημίας και το σκάνδαλο που σχετίζεται με τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis.

Κατόπιν πιέσεων από την Αθήνα, ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ διεξήγαγε ψηφοφορία στην ομάδα του για την αναστολή του Κύρτσου για ένα έτος. Ωστόσο, τελικά, ο ευρωβουλευτής τέθηκε σε διαθεσιμότητα για έξι μήνες.

Ο Κύρτσος έστειλε επιστολή στους συναδέλφους του στο ΕΛΚ, στην οποία ανέφερε ότι η Novartis «έχει καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την καταβολή 345 εκατομμυρίων δολαρίων στις αρμόδιες αμερικανικές αρχές για την επίλυση υποθέσεων που αφορούν τον νόμο περί διαφθοράς στο εξωτερικό».

Πρόσθεσε ότι η ελβετική πολυεθνική παραδέχθηκε επίσης στο αμερικανικό δικαστήριο τις αθέμιτες και παράνομες πρακτικές μάρκετινγκ που εφάρμοσε στην Ελλάδα.

«Όμως, παρά την άμεση δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει αποζημίωση από τη Novartis για τις αποκαλύψεις περί δωροδοκίας, εδώ και 20 μήνες δεν έχει γίνει καμία κλήση στη δικαιοσύνη και η Novartis εξακολουθεί να απολαμβάνει πλήρη ασυλία από διώξεις και πιθανές αποζημιώσεις στην Ελλάδα», γράφει ο ευρωβουλευτής στην επιστολή του.