Η Ουγγαρία αποφεύγει την ευρωσκεπτικιστική συμμαχία με την Ιταλία

[Szilard Koszicsak/EPA/EFE]

Το κυβερνών κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην ευρωσκεπτικιστική συμμαχία υπό την ηγεσία της Ιταλίας κατά τη διάρκεια των Ευρωεκλογών, παρά τη «σκληρή γραμμή» που διατηρούν αμφότερα τα κόμματα στο ζήτημα της μετανάστευσης, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος την Τετάρτη (30 Ιανουαρίου).

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αντιπρόεδρος της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, πρότεινε στην Πολωνία να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την αναμόρφωση της Ευρώπης, προσπαθώντας να ενισχύσουν τη στήριξη σε μια ευρωσκεπτικιστική συμμαχία πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο.

Συνάντηση Σαλβίνι-Κατσίνσκι για τη δημιουργία μετώπου ξενοφοβικών κομμάτων

Ο γραμματέας της Λέγκα και Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματτέο Σαλβίνι, πρόκειται να συναντήσει στη Βαρσοβία τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

Ο Όρμπαν παρείχε τη στήριξή του στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, λέγοντας ότι επιθυμούσε τα αντιμεταναστευτικά κόμματα να αποκτήσουν ευρεία πλειοψηφία στις Ευρωεκλογές.

Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι «Δεν υπάρχει μυστική ατζέντα εδώ. Οι κύριοι Σαλβίνι και Όρμπαν έχουν μια παρόμοια, αν όχι ταυτόσημη, προσέγγιση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της μετανάστευσης», δήλωσε ο υφυπουργός για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Szabolcs Takács.

«Τόσο το PiS στην Πολωνία όσο και η Λέγκα στην Ιταλία δεν είναι μέλη του ΕΛΚ, ενώ το Fidesz είναι. Το γεγονός αυτό προσδιορίζει σαφώς και τη θέση μας», δήλωσε ο κ. Takács. «Η Ουγγαρία δεν συμμετέχει σε αυτή τη συνεργασία στο πλαίσιο της εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ο Όρμπαν ελπίζει σε ένα Ευρωκοινοβούλιο κατά της μετανάστευσης

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε την Πέμπτη (10 Ιανουαρίου) ότι ελπίζει πως το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κυριαρχείται από δυνάμεις κατά της μετανάστευσης.

«Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι το ΕΛΚ να παραμένει εκεί όπου πρέπει να παραμείνει, στις θεμελιώδεις αξίες, τις ιδέες, τη Χριστιανοδημοκρατία».

Επιπροσθέτως, ο κ. Takács ανέφερε ότι η Ουγγαρία υποστήριξε σθεναρά την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο αριθμός των σημείων σύγκρουσης μεταξύ της Ουγγαρίας και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων θα μπορούσε να μειωθεί μετά τις εκλογές, λέγοντας ότι η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλάβει λιγότερο πολιτικό ρόλο.

«Θα επιθυμούσαμε μια εντελώς διαφορετική Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προστατεύει το ευρωπαϊκό δίκαιο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», υπογράμμισε.

«Σε αντίθεση με τον σημερινό Πρόεδρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να αυτοπροσδιορίζεται ως πολιτικός παράγοντας στον επόμενο θεσμικό κύκλο», κατέληξε ο κ. Takács.

X