Γερμανία και Γαλλία πιέζουν για άμεσο τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία

[flickr]

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κάλεσαν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Παρίσι την Κυριακή το βράδυ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Συρία.

Σε απάντηση της τουρκικής επίθεσης, η κυβέρνηση της Συρίας έστειλε το στρατό της στο βορρά. O Macron δήλωσε ότι υπάρχει μια «κοινή θέληση» μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας για να σταματήσει η επίθεση. Η Μέρκελ προειδοποίησε ότι οι ανθρωπιστικές συνέπειες είναι «σοβαρές» και ότι υπήρχε κίνδυνος το Ισλαμικό Κράτος (IS) να κερδίσει έδαφος ξανά. Πριν από τη συνάντηση με τον Macron, η Μέρκελ είχε περάσει μια ώρα στο τηλέφωνο με τον Ερντογάν.

Στις 12 Οκτωβρίου, η Μέρκελ δήλωσε ότι το Παρίσι και το Βερολίνο επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνίες σε διάφορα θέματα όπως το Brexit, η Ουκρανία και η Τουρκία ώστε να «παρουσιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες κοινές θέσεις» πριν από την επόμενη ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής (17-18 Οκτωβρίου). Αυτά τα θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των δύο ηγετών στο γαλλογερμανικό συμβούλιο υπουργών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη (16 Οκτωβρίου) στην Τουλούζη. Η Μέρκελ ανέφερε επίσης τα όπλα ως άλλο θέμα στενότερης συνεργασίας. «Πρόκειται για την ανάπτυξη μελλοντικών ευρωπαϊκών τανκ και ενός ευρωπαϊκού αεροσκάφους», ανέφερε.

The Capitals – Τα ευρωπαϊκά νέα της ημέρας από το δίκτυο της EURACTIV

Το “The Capitals” σας μεταφέρει τα τελευταία νέα από όλη την Ευρώπη μέσα από τη σκοπιά των δημοσιογράφων του δικτύου της EURACTIV.com.

Η Ρώμη θα πιέσει για απαγόρευση των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ, σύμφωνα με πηγή της εκτελεστικής εξουσίας. Το διπλωματικό «διάβημα» της Ιταλίας θα ξεκινήσει σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα συνεχιστεί, εάν χρειαστεί, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Οκτωβρίου. Η πηγή πρόσθεσε ότι η Ιταλία θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την τουρκική δράση στη βορειοανατολική Συρία με όλα τα μέσα που επιτρέπονται από το διεθνές δίκαιο, τονίζοντας ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αποφυγή περαιτέρω δεινών του συριακού και κουρδικού λαού.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική επίθεση έχει διαιρέσει τους Τούρκους στην Κύπρο. Ο Mustafa Ackintzi, ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα, αφού δημοσίευσε στο Facebook: «Στη Συρία, το αίμα χύνεται, όχι το νερό». Ο Ερντογάν ξέσπασε εναντίον του Ackintzi λέγοντας ότι η εξουσία του εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας και ότι πρέπει να προσέχει τι λέει: «Πρέπει να γνωρίζει τα όριά του», προειδοποίησε ο Ερντογάν. Πολλοί Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί επέκριναν τον αρχηγό της κοινότητας, ενώ μόνο τα συνδικάτα των εργαζομένων πήραν το μέρος του και αμφισβήτησαν τις δηλώσεις της Τουρκίας.

Στη Μπρατισλάβα, ο γενικός διευθυντής του πολιτικού τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Marián Jakubócy, δέχθηκε τον πρέσβη της Τουρκίας στη Σλοβακία, λέγοντας ότι «η κατάσταση απαιτεί πολιτική διαδικασία και διπλωματικά μέσα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και έγκυρη επίλυση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ανησυχούμε για τις αρνητικές πολιτικές και ανθρωπιστικές συνέπειες αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης στον άμαχο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων στη Βόρεια Συρία. Ανησυχούμε επίσης για τους αυξημένους κινδύνους της νέας εθνοτικής βίας και την εμφάνιση νέων ροών προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων και για τις συνέπειες στην αποτελεσματική καταπολέμηση του Daish», έγραψε το υπουργείο.

Όσον αφορά τις νέες ροές προσφύγων, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ ότι 100.000 Σύριοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, η Βουλγαρία δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει βία για να υπερασπιστεί τα σύνορά της. Ο υπουργός Άμυνας Κράσιμιρ Καρακάτσανοφ δήλωσε ότι η χώρα θα χρησιμοποιήσει κανόνια νερού και δακρυγόνα για να προστατεύσει τα σύνορά της με την Τουρκία, εάν αυξηθεί η μεταναστευτική πίεση. Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ είπε ότι ο συνοριακός φράχτης και ο στρατός δεν μπορούσαν να σώσουν τη χώρα από τους μετανάστες. «Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να είναι λεπτή, αλλά πρέπει να είμαστε σταθεροί στα σύνορα», δήλωσε ο Καρακάτσανφ, προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία πρέπει να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα σύνορά της χωρίς εξωτερική βοήθεια.

X