Γαλλία: Μονομαχία με τη Λε Πεν ενόψει ευρωεκλογών βλέπει το LREM

[Shutterstock]

Σε αντίθεση με άλλες πολιτικές ομάδες, το LREM αναμένεται να αποκαλύψει στις αρχές Μαρτίου τον επικεφαλής της λίστας για τις ευρωπαϊκές εκλογές, ευελπιστώντας να κινητοποιήσει πολιτικούς συμμάχους. Η EURACTIV Γαλλίας μεταδίδει.

Την εν λόγω απόφαση ανακοίνωσε ο Stanislas Guerini, που ανέλαβε τα ηνία του πολιτικού κινήματος την 1η Δεκεμβρίου 2018.

«Αν θέλουμε πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι φυσιολογικό να χρειαζόμαστε χρόνο στην προσπάθεια να επιλέξουμε το σωστό πρόσωπο», δήλωσε ο κ. Guerini στη συνέντευξη Τύπου του LREM στο Παρίσι στις 24 Ιανουαρίου.

Ενώ σχεδόν όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα στη Γαλλία έχουν σημειώσει πρόοδο στη διαμόρφωση της λίστας τους, το LREM προκαλεί αγωνία. Ωστόσο, αν οι ευρωπαϊκές εκλογές επρόκειτο να λάβουν χώρα την Κυριακή (27 Ιανουαρίου), το μεγαλύτερο κόμμα στη Γαλλία θα βρισκόταν στην κορυφή με 23,5% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Elabe για το BFM TV.

Η πρόθεση ψήφου για το LREM αυξήθηκε κατά 4 μονάδες σε σύγκριση με σχετική δημοσκόπηση το Νοέμβριο. Αυτή η ώθηση δίνει στο κόμμα ένα άνετο προβάδισμα έναντι του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National) της Μαρίν Λε Πεν, το οποίο καταλαμβάνει 20,5%.

Το συντηρητικό Les Républicains ανήλθε στο 12,5%, ακολουθούμενο από το ακροαριστερό La France Insoumise (9,5%) και τους Πράσινους (9%).

Όπως επισημαίνεται, η δημοσκόπηση δεν έλαβε υπόψη τη δημιουργίας πιθανής λίστας των «κίτρινων γιλέκων».

Γαλλία: Τα "κίτρινα γιλέκα" πάνε Ευρωεκλογές

Την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές του Μαΐου εξέφρασαν μέλη των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία την Τετάρτη (23 Ιανουαρίου).

Εκστρατεία εναντίον του Εθνικού Συναγερμού

Ο γενικός αντιπρόσωπος του LREM συνόψισε το διακύβευμα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής προεκλογικής εκστρατείας ως μονομαχία μεταξύ του κινήματος και του κόμματος της Λε Πεν. Το ακροδεξιό κόμμα πρωτοεμφανίστηκε στις τελευταίες ευρωεκλογές το 2014 και έχει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Θέλουμε να κερδίσουμε τη μάχη των ιδεών στην Ευρώπη και να διασφαλίσουμε ότι οι ιδέες μας θα διέπουν τη Γαλλία και την Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Guerini. Για το σκοπό αυτό, οι ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου 2019 αποτελούν «ένα ιστορικό γεγονός».

«Θα προχωρήσουμε σε μια επιθετική καμπάνια», συνέχισε.

Συμμαχία σε εξέλιξη

Ενώ ο οδικός χάρτης της εκστρατείας του LREM φαίνεται καλά εδραιωμένος από τη γαλλική πλευρά, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι πολύ αβέβαια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι συζητήσεις με την ALDE, υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου, Γκι Φερχόφστατ, συνεχίζονται, επιβεβαίωσε ο κ. Guerini, αναγνωρίζοντας την ομάδα ως «φυσικό σύμμαχο».

Εντούτοις, αυτή τη στιγμή, το LREM αρνείται να πραγματοποιήσει κοινή εκστρατεία. «Συνεχίζουμε τις συζητήσεις, αλλά με πρόθεση να προχωρήσουμε πέρα ​​από αυτό», εξήγησε ο κ. Guerini, που ευελπιστεί «να συμμετάσχει σε μια ισχυρότερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια να οικοδομήσει πλειοψηφία με τους προοδευτικούς».

X