Φερχόφσταντ: Θα πάμε στο δικαστήριο, αν αποτύχει η αναθεώρηση του «Δουβλίνου»

[EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL]

Η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη (12 Ιουνίου), με τους Ευρωβουλευτές να απευθύνουν έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το σύστημα ασύλου.

Η ατζέντα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ, τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

«Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία για την μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου κατά την προσεχή Σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου, τότε θα πρέπει να προσφύγουμε στο δικαστήριο, όπως επιτάσσει το άρθρο 265 της Συνθήκης για «αποτυχία ανάληψης δράσης», υπογράμμισε ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός και ηγέτη της ALDE, Γκι Φερχόφσταντ.

«Στο Κοινοβούλιο κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε στους όρους της μεταρρύθμισης παρόλο που είμαστε πολυάριθμοι και προερχόμαστε από διαφορετικό πολιτικό υπόβαθρο. Τα 28 μέλη του Συμβουλίου θα πρέπει να διαχειριστούν το ζήτημα αυτό εξίσου καλά με εμάς. Είναι θέμα αξιοπιστίας», δήλωσε η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής, Sylvie Guillaume (S&D).

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Cecilia Wikström (ALDE), ανέφερε σήμερα ότι «είναι δυνατή η ουσιαστική μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες και καθυστερήσεις!».

Υπενθυμίζεται ότι χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή η Ελλάδα βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη. Για να μετριαστεί η επιβάρυνσή τους, η Επιτροπή έχει προτείνει ένα μηχανισμό μετεγκατάστασης με ποσοστώσεις για κάθε χώρα. Ωστόσο, οι χώρες του Visegrad (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) απορρίπτουν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις.