Ευρύς ανασχηματισμός στη Γαλλία – Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

[@EPA-EFE/YOAN VALAT]

Νέους υπουργούς Γεωργίας, Πολιτισμού και Εσωτερικών έχει πλέον η Γαλλία μετά από ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Στα χαρτοφυλάκιά τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ, ο νόμος περί πνευματικής ιδιοκτησίας και το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου.

Σε αντικατάσταση του Ζεράρ Κολόμπ, νέος υπουργός Εσωτερικών διορίστηκε ο στενός συνεργάτης του προέδρου Μακρόν και υφυπουργός αρμόδιος για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο, Κριστόφ Καστανέρ.

Πέρα από τις μεταρρυθμίσεις στον Κανονισμό του Δουβλίνου, το ζήτημα των σχέσεων με την Ιταλία με αφορμή το μεταναστευτικό πρόκειται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας του κ. Καστανέρ. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα επικρίνει την πολιτική του «κλειστού λιμένα» που εφαρμόζει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι.

Επιπλέον, το ζήτημα της κατανομής της ευθύνης για την υποδοχή προσφύγων – μετά την αποτυχία της πολιτικής για τις ποσοστώσεις που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – θα αποτελέσει εξίσου μείζον ζήτημα για το νεοδιορισθέντα υπουργό Εσωτερικών.

Αναφορικά με το υπουργείο Γεωργίας, ο γερουσιαστής και πρώην σοσιαλιστής, Ντιντιέ Γκιγιόμ, αντικατέστησε τον Stéphane Travers σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Ο νέος υπουργός θα πρέπει να αναλάβει τα ηνία των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς η Γαλλία αποτελεί κύριο δικαιούχο.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, δεδομένου ότι η Επιτροπή πρότεινε περικοπές στην ΚΑΠ, προκαλώντας μεγάλη δυσαρέσκεια στο Παρίσι.

Τέλος, το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού μετατίθεται στο πρώην στέλεχος του κόμματος Les Republicains, Φρανκ Ριστέρ, ο οποίος διαθέτει πλούσια εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς από το 2009 έως τα τέλη του 2015 ήταν μέλος του Collège de l’Hadopi, της ανώτερης αρχής για τη προστασία της πνευµατικής ιδιοκτησίας στο Διαδίκτυο και τη διάδοση των έργων.

X