Ευρωπαϊκές εκλογές εν μέσω επικείμενης οικονομικής καταιγίδας

[European Commission]

Αυτό το άρθρο είναι μέρος των ειδικών εκθέσεων μας Ευρωπαϊκή οικονομία: Σταδιακή ανάκαμψη ή στασιμότητα;.

Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης και ο κίνδυνος μιας νέας ύφεσης σε περίπτωση επιδείνωσης της εμπορικής διαμάχης με τις ΗΠΑ θα κυριαρχήσει στην πολιτική ατζέντα στην πορεία προς τις ευρωπαϊκές εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Τα θεσμικά όργανα, οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας επιβραδύνεται.

Το 2014, η οικονομία της ΕΕ αυξήθηκε στο 1,8% και η Ευρωζώνη στο 1,4%. Η Κομισιόν αναθεώρησε τις προβλέψεις προς τα κάτω όσον αφορά στην ανάπτυξη για το 2018 και το 2019, δεδομένου ότι η οικονομία αρχίζει να επιβραδύνεται και η εμπορική διαφορά αποδυναμώνει την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Δεν θέλω να υποτιμήσω τους κινδύνους που σίγουρα υπάρχουν» ειδικά ως προς την εμπορική διαμάχη, αλλά «βρισκόμαστε ακόμα σε αυτόν τον κύκλο διεύρυνσης, επομένως δεν αναμένουμε καμιά καταστροφή», σχολίασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, τον Ιούλιο.

Αμετακίνητη η Ιταλία στους στόχους του προϋπολογισμού

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο του προϋπολογισμού την Τρίτη (23 Οκτωβρίου), εκτιμώντας ότι θα ζητήσει από το κράτος μέλος να προχωρήσει σε τροποποιήσεις, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές την Κυριακή.

Από την άλλη πλευρά, αισιόδοξα σημάδια προκύπτουν από την πτώση της ανεργίας στην Ευρώπη και το γεγονός ότι τα δημόσια ελλείμματα ανέρχονται σε κάτω από το 3%.

Από το 2013, έχουν προστεθεί 9,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αν και σε ορισμένες χώρες και τομείς οι εργοδότες εξακολουθούν να δυσκολεύονται να προσλάβουν εργαζόμενους.

Στο μεταξύ, η πικρή σύγκρουση μεταξύ της Ιταλίας και των εταίρων της στην ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2019 θα μπορούσε, επίσης, να επαναφέρει αναταραχή στην αγορά.

Τα ακραία κόμματα και οι λαϊκίστικες δυνάμεις αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, παρά τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη.

Συμμαχία Λε Πεν – Σαλβίνι στην καμπάνια των ευρωεκλογών

Καμπάνια για τις ευρωεκλογές στις «ίδιες πολιτικές γραμμές» με τον Ιταλό σύμμαχό της, τον Ματέο Σαλβίνι, που έγινε υπουργός Εσωτερικών της νέας ιταλικής κυβέρνησης ακροδεξιών/λαϊκιστών, δήλωσε ότι θα κάνει η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν

Στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των πολιτών που θεωρούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση στην Ευρώπη άρχισε να αυξάνεται μετά από δύο χρόνια πτώσης. Σήμερα, οι μισοί Ευρωπαίοι είναι δυσαρεστημένοι με την κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη.

Ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν οι Έλληνες

Περισσότερο υπέρ της ΕΕ οι Ευρωπαίοι πολίτες, με αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ερχόμενες ευρωεκλογές οι Έλληνες, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο επτά μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του 2019.