Ενεργοποίηση του Άρθρου 7 κατά του Όρμπαν ζητά το ΕΚ

[EPA-EFE/STOYAN NENOV]

Την έναρξη της διαδικασίας για την ενεργοποίηση του Άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας περί παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης, συνέστησε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα (25 Ιουνίου).

«Για πόσο ακόμα η ΕΕ θα παρακολουθεί την κάθοδο της Ουγγαρίας μακριά από τη δημοκρατία; Τα δικαιώματα του ουγγρικού λαού στην ελευθερία έκφρασης και της ισότητας πρέπει να προασπίζονται από τον νόμο, διότι ο Όρμπαν οδηγεί τη χώρα σε αυταρχισμό», δήλωσε η Ευρωβουλευτής Judith Sargentini.

Η έκθεση της Ευρωβουλευτού Sargentini εγκρίθηκε με 37 έναντι 19 ψήφους, ζητώντας από τα κράτη μέλη να κινήσουν πειθαρχική διαδικασία κατά της Ουγγαρίας, προκειμένου να εξετάσουν, εάν οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα συνιστούν «σαφή κίνδυνο σοβαρής παραβίασης» θεμελιωδών αξιών της ΕΕ.

Το έγγραφο, που λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις ενός ευρέος φάσματος εμπειρογνωμόνων, εθνικών και ευρωπαϊκών εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων, καταδεικνύει ότι οι κυβερνητικές ενέργειες του πρωθυπουργού Όρμπαν έχουν οδηγήσει σε σοβαρή επιδείνωση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Αναφέρει, επίσης, τους δυνητικούς κινδύνους που προκύπτουν από τέτοιες ενέργειες όσον αφορά στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, την ελευθερία του Τύπου και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ενώ αμφισβητεί τη διαφθορά σε επίπεδο κράτους και την αμείλικτη μεταχείριση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

«Ο χρόνος εφησυχασμού έχει λήξει, η Επιτροπή και το Συμβούλιο δεν μπορούν να αγνοήσουν τη φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρέπει τελικά να ενεργήσουν, για να βάλουν τον Όρμπαν στη θέση του», τόνισε ο Ευρωβουλευτής Louis Michel.

Τον Σεπτέμβριο, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθεί να ψηφίσει, προκειμένου να ξεκινήσει η νομική διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση του δικαιώματος ψήφου στην Ουγγαρία. Εάν η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών ψηφίσει υπέρ της πρότασης, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα πρέπει να εξετάσει τη σύσταση.

Παρόλο που είναι τελείως απίθανο να εφαρμοστεί τελικά το υψηλότερο επίπεδο κυρώσεων, η ψηφοφορία μπορεί να θεωρηθεί ως συμβολική δράση εναντίον του Όρμπαν.