Εναλλακτικές λύσεις αναζητούν οι Σοσιαλιστές κατά της «γερμανοποίησης» του Κοινοβουλίου

MEP Udo Bullmann [SPDEuropa/ Flickr]

Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στη γερμανική υποψηφιότητα του Udo Bullmann για την προεδρία της ομάδας, μετά την παραίτηση του Gianni Pittella που ακολούθησε την εκλογή του στην ιταλική Γερουσία.

Ο Gianni Pittella, πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραιτήθηκε στις 7 Μαρτίου σε συνεδρίαση κατά την οποία δύο υποψήφιοι εξέφρασαν την επιθυμία τους να τον αντικαταστήσουν.

Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Udo Bullmann και η Βελγίδα  Kathleen van Brempt είναι μέχρι τώρα οι υποψήφιοι για την προεδρία της ομάδας. Όσοι βουλευτές επιθυμούν, πρέπει να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Αρκετές πηγές τόνισαν ότι ο κ. Bullmann έχει τα χαρακτηριστικά ηγέτη για την ομάδα και ότι πολλοί τον εμπιστεύονται για το νέο αυτό ρόλο.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι από μια τέτοια εξέλιξη. O Bullmann πρότεινε πρόσφατα να υπερψηφίσει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κατηγοριοποιήσει την Τυνησία ως επιβλαβή χώρα για τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ (σε σχέση με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας), ενώ η oμάδα στη συνέχεια ψήφισε κατά.

«Υπήρξε επίσης αίτημα από τον Bullmann για ελεύθερη ψηφοφορία σχετικά με την τροπολογία του GUE-NGL στο ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία […] πολύ εκπληκτικό το γεγονός ότι ο τρέχων πρόεδρος ζήτησε ψηφοφορία αναφέροντας ως αιτιολογία το διχασμό στην ομάδα», ανέφεραν πηγές.

Μια άλλη πηγή δήλωσε στο EURACTIV.com ότι το μπλοκ του Pittella δεν είναι ακόμη σίγουρο για το ποιον θα υποστηρίξει αν δεν υποβληθεί άλλη υποψηφιότητα. Πάντως, βρίσκουν το προφίλ του van Brempt «αδύναμο» για την προεδρία.

Η Ισπανίδα ευρωβουλευτής Elena Valenciano από το Partido Socialista Obrero Español (PSOE) θα λάβει «πλήρη υποστήριξη» από την ιταλική, τη βρετανική, τη ρουμανική, την πορτογαλική, την κυπριακή, τη βουλγαρική, καθώς και την πλειοψηφία της ισπανικής και κατά πάσα πιθανότητα της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Ωστόσο, η κ. Valenciano δεν λαμβάνει στήριξη από το δικό της κόμμα στη Μαδρίτη καθώς τέθηκε κατά του σημερινού ηγέτη του PSOE Pedro Sánchez, στις εκλογές του κόμματος.

Το κόμμα PSOE, από την πλευρά του, ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται να καλυφθεί ο ρόλος της προεδρίας τώρα και μόνο για ένα χρόνο πριν από τις εκλογές της ΕΕ.

«Δεν είμαι και δεν θα είμαι υποψήφια», δήλωσε η Valenciano στη EURACTIV, επαναλαμβάνοντας την έλλειψη υποστήριξης από το εθνικό κόμμα της.

«Γερμανοποίηση»

Αν ο Bullmann γίνει ο επόμενος επικεφαλής της S&D, οι τέσσερις κύριες πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου θα έχουν ως ηγέτες πολιτικούς γερμανικής καταγωγής: ο Manfred Weber από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η Gabriele Zimmer από την Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και η Ska Keller, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας.

Η πρόθεση του Bullmann να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία προκάλεσε συζητήσεις στην ομάδα. Πηγές εξήγησαν ότι τουλάχιστον ορισμένοι από τους σοσιαλιστές αναζητούν μια εναλλακτική λύση για να αποφευχθεί η «γερμανοποίηση» του ΕΚ.

Υπό το φως της έντονης συζήτησης για τον πρόσφατο διορισμό του γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Martin Selmayr (Γερμανός, ΕΛΚ), ένας άλλος Γερμανός σε μια κορυφαία θέση θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αντιδράσεις.

«Ένα μεγάλο μέρος της υποστήριξης της υποψηφιότητάς μου [στην S&D] οφειλόταν στη γερμανική υπερεκπροσώπηση», δήλωσε η κ. Valenciano.

Αλλά οι κορυφαίες θέσεις της Γερμανίας δεν σταματούν εδώ. Ο Klaus Welle είναι ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Markus Winkler είναι ο Γενικός Διευθυντής για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Valenciano σημείωσε ότι μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι «η Γερμανία θα αναπαράγει τον μεγάλο συνασπισμό της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η μεγάλη συμμαχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους συνασπισμούς, τη S&D και τη EPP, έληξε πέρυσι μετά από μια σειρά εκλογικών αποτυχιών για τα σοσιαλιστικά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω της σχέσης τους με τους συντηρητικούς.

Ένας άλλος λόγος ήταν η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών πολιτικών δυνάμεων, που υπστήριξαν οι ψηφοφόροι που ένιωσαν ότι δεν είχαν άλλη εναλλακτική λύση.

Λαμβάνοντας υπόψη τον νέο μεγάλο συνασπισμό στο Βερολίνο, οι πηγές της S&D εξήγησαν ότι με τον κ. Bullmann, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα επανάληψης του ίδιου σεναρίου, παρόλο που έχει αποκλείσει δημοσίως έναν άλλο μεγάλο συνασπισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η EURACTIV επικοινώνησε επίσης με αρκετούς σοσιαλιστές ευρωβουλευτές από τη γαλλική αντιπροσωπεία, οι οποίοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Ωστόσο, μια γαλλική πηγή είπε, «είμαστε πολύ αδύναμοι να πιέσουμε για μια εναλλακτική λύση».

X