Εκλέχθηκε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – πως ψήφισαν οι πολιτικές ομάδες και τα συγχαρητήρια Μέρκελ

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλά προ της εκλογής της στο Ευρωκοινοβούλιο [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε απόψε τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με 383 ψήφους υπέρ και 327 κατά. Είκοσι δύο ευρωβουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ βρέθηκε και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

Όπως μεταδίδει η euractiv.com, η πρώην (σε λίγες ώρες) γερμανίδα υπουργός Άμυνας κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των Σοσιαλιστών και των φιλελευθέρων στο Κοινοβούλιο με υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων και δράσης για το κλίμα.

Κέρδισε τις 383 ψήφους, σε σύγκριση με το ελάχιστο των 374 ψήφων που απαιτείται, σε μυστική ψηφοφορία με ψηφοδέλτια – μόνο εννέα περισσότερα από το απαιτούμενο ελάχιστο. Οι ψήφοι κατά ήταν 327 με 22 αποχές και λευκά και ένα άκυρο ψηφοδέλτιο.

Συγκριτικά, πριν από πέντε χρόνια εκλέχθηκε ο Jean-Claude Juncker με 422 ψήφους. Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν αμφιβολίες ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα είχε την κορυφαία θέση εργασίας στην ΕΕ. Στην περίπτωση της von der Leyen, ενός λιγότερο γνωστού προσώπου, η οποία άλλωστε δεν ήταν καν Spitzenkandidat, η αβεβαιότητα επικράτησε τις λίγες εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι τρεις κύριες ομάδες, το ΕΛΚ, οι S & D και το RE, ψήφισαν κατά κύριο λόγο υπέρ του υποψηφίου που πρότειναν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, δημιουργώντας μια πλειοψηφία που θα είναι χρήσιμη τα επόμενα χρόνια.

Οι Πράσινοι, επίσης μια φιλοευρωπαϊκή ομάδα, φαίνεται να έχουν καταψηφίσει έχουν καταψηφίσει, σύμφωνα με πληροφορίες – αν και μεμονωμένοι ευρωβουλευτές τους μπορεί να έχουν σπάσει τις γραμμές.

Μαζί, το ΕΛΚ, το S & D και το RE έχουν 442 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θεωρείται ότι σε όλες τις ομάδες πρέπει να υπήρξαν επαναστάτες.

Πηγές από την ομάδα S & D εκτιμούν ότι το 75% των κεντροαριστερών βουλευτών υποστήριξε τον van der Leyen.

Περιέργως, έλαβε επίσης στήριξη από αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το αντίθετο στρατόπεδο. Λίγο πριν την ψηφοφορία, ανακοινώθηκε ότι το Pis, το ευρωσκεπτικιστικό κυβερνών κόμμα στην Πολωνία, ψήφισε υπέρ της von der Leyen.

Η επιτυχία της von der Leyen μπορεί να εξηγηθεί από την ευελιξία που έχει επιδείξει τις τελευταίες ημέρες, αποδεχόμενη πολιτικές ιδέες των ομάδων των σοσιαλιστών, φιλελεύθερων και πράσινων στην πολιτική πλατφόρμα της, αν και δεν ανέλαβε ρητά καμία δέσμευση να υλοποιήσει συγκεκριμένα μέτρα για τα περισσότερα θέματα.

Συγχαρητήρια της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τα «εγκάρδια συγχαρητήριά» της προς μια «εκ πεποιθήσεως και πειστική Ευρωπαία», την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την εκλογή της στο αξίωμα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε πριν από λίγο η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ. Στην ανακοίνωσή της η κυρία Μέρκελ αναδεικνύει τόσο το γεγονός ότι για πρώτη φορά εκλέγεται σε αυτή τη θέση γυναίκα όσο και το ότι κάποιος Γερμανός αναλαμβάνει το εν λόγω αξίωμα για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερα από 50 χρόνια.

«Χαίρομαι διότι με Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γίνεται μία εκ πεποιθήσεως και πειστική Ευρωπαία επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τώρα θα ξεκινήσει με μεγάλο ενθουσιασμό τις προκλήσεις ενώπιον των οποίων βρισκόμαστε ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό κατέστησε πολύ σαφές κατά την σημερινή της ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τονίζει η Καγκελάριος και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σήμερα χάνει μια επί πολλά χρόνια υπουργό στις κυβερνήσεις της, αλλά κερδίζει έναν νέο εταίρο στις Βρυξέλλες. «Για αυτό προσβλέπω σε μια καλή συνεργασία», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.

X