ΕΚ: Ξανά στο μικροσκόπιο ο διορισμός Σελμάγιερ

[Patrick Seeger/EPA/EFE]

Η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση για το διορισμό του Μάρτιν Σελμάγιερ ως Γενικού Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι ο διορισμός Σελμάγιερ «θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πραξικόπημα», που ενδεχομένως υπερέβη τα όρια του νόμου, ζητώντας να επανεξετασθεί η διαδικασία πρόσληψης. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 22 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 4 αποχές.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Γιούνκερ ισχυρίστηκε ότι θα παραιτηθεί, εάν επρόκειτο να ανατραπεί ο Σελμάγιερ.

Oettinger: Και πολιτική η απόφαση για τον διορισμό Σελμάγιερ

«Οι κανόνες έγιναν απόλυτα σεβαστοί» όσον αφορά στον διορισμό Σελμάγιερ ως Γενικού Γραμματέα της Επιτροπής, δήλωσε στους Ευρωβουλευτές, ο Επίτροπος για τον προϋπολογισμό, Günther Oettinger.

«Πάνω απ’ όλα συνιστά μια ουσιαστική απόφαση, αλλά φυσικά και μια πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. …

Ο Ευρωβουλευτής και εισηγητής του ΕΚ για τη διαφάνεια, ακεραιότητα και λογοδοσία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, Sven Giegold, σχολίασε: «Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα για την Επιτροπή. Η ισχυρή πλειοψηφία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανοίξει εκ νέου τη διαδικασία διορισμού του Γενικού Γραμματέα. Ταυτόχρονα, το Κοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο εγχείρημα σε νομικό επίπεδο».

«Αυτό το περιστατικό θα επανέλθει κατά τη διάρκεια της λαϊκιστικής εκστρατείας εναντίον των θεσμικών οργάνων της ΕΕ το 2019. Και αργότερα θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται, για να αποδυναμώσει την Επιτροπή. Με τέτοιους φίλους, η Ευρώπη δεν χρειάζεται εχθρούς», τόνισε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης (ULG), Franklin Delhousse.

X