ΕΚ: Η Πολωνία στο πλευρό της Ουγγαρίας για το Άρθρο 7

[Pawel Supernak/EPA]

Την ανησυχία της για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας, που κατηγορείται για παραβίαση του κράτους δικαίου και επίθεση κατά των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασε η Πολωνία.

Ειδικότερα, η ΕΕ προειδοποίησε ότι οι αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από τις λαϊκιστικές κυβερνήσεις τόσο στη Βουδαπέστη όσο και στη Βαρσοβία δημιουργούν συστημικές απειλές στις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης, όπως ο σεβασμός της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η Πολωνία ανησυχεί πολύ για την απόφαση που έλαβε σήμερα το Κοινοβούλιο», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του PiS, Joanna Kopcinska.

ΕΚ: Εγκρίθηκε η ενεργοποίηση του Άρθρου 7 κατά της Ουγγαρίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.

Η ψηφοφορία της Τετάρτης «απειλεί» την ενότητα της ΕΕ και «δημιουργεί διαιρέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ένωση βασίζεται στον διάλογο – και είναι απαραίτητο να επιλύσουμε τέτοιες διαφορές μέσω του διαλόγου και όχι των δικτατορικών πρακτικών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το VoteWatch και οι 18 βουλευτές του κόμματος PiS ψήφισαν κατά της πρότασης.

«Είμαστε αλληλέγγυοι με τον ουγγρικό λαό, ο οποίος έδωσε στην κυβέρνηση Όρμπαν μια πολύ σαφή δημοκρατική εντολή στις πρόσφατες εκλογές», δήλωσε η κ. Kopcinska.

X