Αύξηση των κεντρώων Ευρωβουλευτών το 2019 προβλέπει νέα έκθεση

[EPA-EFE/PATRICK SEEGER]

Η αύξηση του αριθμού των κεντρώων Ευρωβουλευτών θα μπορούσε να θέσει τέρμα στον «μεγάλο συνασπισμό» της Δεξιάς και της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα εντός του Κοινοβουλίου εξακολουθούν να έχουν το μονοπώλιο ισχύος; Αυτό είναι το βασικό εύρημα της έκθεσης με τίτλο «Parlement européen 2019: quel hemicycle? Quelle Europe που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Jacques Delors/Notre Europe.

Ειδικότερα, η έκθεση εξετάζει την μελλοντική πολιτική ισορροπία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βασίστηκε σε δύο παράλληλες τάσεις: την αποδυνάμωση των δύο κυριότερων πολιτικών ομάδων στο Κοινοβούλιο και την άνοδο του κέντρου μετά την επιτυχία του La République En Marche στη Γαλλία.

Επί του παρόντος, το κεντροδεξιό ΕΛΚ και το κεντροαριστερό S&D έχουν 219 και 188 μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντίστοιχα, δίνοντάς τους πλειοψηφία 407 στους 751 βουλευτές του ΕΚ.

Τέλος εποχής για τον «μεγάλο συνασπισμό»;

Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας, αυτό το 55% στην ΕΕ επέτρεψε τη δημιουργία πλειοψηφιών μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών οικογενειών. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2019 θα ανασυγκροτήσουν την πολιτική ισορροπία.

Από την πλευρά του, το S&D θα επηρεαστεί αρνητικά από την αποχώρηση των Βρετανών, δεδομένου ότι οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες του. Επιπλέον, μια πρόσθετη ανησυχία είναι το μέλλον των Ευρωβουλευτών του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, της μεγαλύτερης σοσιαλιστικής αντιπροσωπείας.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διάσπαση στο Δημοκρατικό Κόμμα τους ερχόμενους μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση. Κατά συνέπεια, ενδέχεται να παρατηρηθεί μείωση 137 μελών.

Αναφορικά με το ΕΛΚ, η μείωση των Ευρωβουλευτών αναμένεται να οδηγήσει την κεντροδεξιά με 178 μέλη μετά τις δημοσκοπήσεις του προσεχούς Μαΐου. Εντούτοις, «τα δύο κόμματα θα παραμείνουν η μεγαλύτερη και η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί πλειοψηφία μεταξύ τους», υπογραμμίζει η έκθεση.

Με μια τέτοια σύνθεση, θα πρέπει να δοθεί νέα βαρύτητα σε άλλες πολιτικές ομάδες, χωρίς τις οποίες δεν θα είναι πια δυνατή η διαμόρφωση πλειοψηφίας. Μεταξύ αυτών είναι οι κεντρώοι της ALDE.

Η εκστρατεία La République en Marche (LREM) του Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να λάβει 21 έδρες, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις. Επιπροσθέτως, αν το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα διασπαστεί, «το νέο κόμμα του Ματέο Ρέντσι θα συμμετάσχει ενδεχομένως στην ομάδα ALDE», τονίζει η έκθεση.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα υπάρξουν 93 περίπου βουλευτές σε μια μελλοντική κεντρώα ομάδα, με επιπλέον βουλευτές που θα εκλεγούν, μεταξύ, άλλων από το  Ciudadanos (Ισπανία) και το FDP (Γερμανία).

Περιορισμένη άνοδος των λαϊκιστών

Η άνοδος των λαϊκιστών στο μελλοντικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να περιοριστεί, κυρίως ως αποτέλεσμα του Brexit.

Η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία εδρεύουν οι Βρετανοί Συντηρητικοί) θα πρέπει να υποστεί μείωση από 71 σε 48 βουλευτές.

Ωστόσο, η ομάδα της Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας, όπου συμμετέχουν τα κόμματα των Λε Πεν και Σαλβίνι, θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των μελών από 35 σε 50.

Συνολικά, οι τρεις ευρωσκεπτικιστικές ομάδες αναμένεται να συγκεντρώσουν 160 μέλη, αντί των σημερινών 151 μελών τους.

X