Αβέβαιο το μέλλον του κόμματος του Όρμπαν στο ΕΛΚ

[Szilard Koszticzak/EPA/EFE]

Σε δίλημμα αναφορικά με το αν θα παραμείνει η Ουγγαρία μέλος του ΕΛΚ ή θα αποχωρήσει πριν από τις Ευρωεκλογές, φαίνεται να βρίσκεται ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ύστερα από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιβάλλει κυρώσεις στη χώρα για παραβίαση του κράτους δικαίου.

Ορισμένοι Ευρωβουλευτές προβλέπουν ότι η ψηφοφορία για αυτή την απόφαση θα είναι αναπόφευκτη για το ΕΛΚ, το οποίο συγκεντρώνει στους κόλπους του πολιτικά κινήματα από αρκετές χώρες.

Ωστόσο, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι η αποχώρηση του Fidesz από το ΕΛΚ θα πυροδοτήσει τη στήριξη των λαϊκιστών στις εκλογές του Μαΐου.

Επιπλέον, αρκετοί είναι εκείνοι που εξαπολύουν δριμεία επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι ο ίδιος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη ρήξη μέσα στο ΕΛΚ, προκειμένου να επωφεληθούν οι φιλοευρωπαίοι κεντρώοι και οι φιλελεύθεροι.

Μακρόν: Σε αναζήτηση νέας προοδευτικής συμμαχίας ενόψει Ευρωεκλογών

Την ανατροπή του ευρωπαϊκού πολιτικού σκηνικού επιδιώκει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ευελπιστώντας να δημιουργήσει μια νέα προοδευτική συμμαχία στα τέλη του τρέχοντος έτους ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών το 2019, σύμφωνα με πηγή του επιτελείου του.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής του ALDE, Γκι Φερχόφστατ, απηύθυνε έκκληση στο ΕΛΚ να μην συμβιβαστεί πλέον με τον Όρμπαν.

«Σας παρακαλώ να σταματήσετε αυτόν τον εφιάλτη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Philippe Lamberts, προειδοποίησε το ΕΛΚ ότι «θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τι διακυβεύεται, ακόμη και την ταυτότητά του».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μετά από μια Σύνοδο κορυφής της ΕΕ χαιρέτησε τον Όρμπαν, λέγοντας: «Γεια σου δικτάτορα», πρότεινε την ύπαρξη σκληρότερης δράσης εναντίον της Ουγγαρίας.

«Εδώ και πολύ καιρό προβληματίζομαι με την ιδιότητα μέλους του Βίκτορ Όρμπαν στο ΕΛΚ», δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους.

Απόλυτη ταύτιση Σαλβίνι – Όρμπαν για το μεταναστευτικό

Κοινό μανιφέστο κατά της μετανάστευσης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών το 2019 εξήγγειλαν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Μάτεο Σαλβίνι.

«Ο Βέμπερ δεν ανησυχεί μήπως χάσει θέσεις στο κοινοβούλιο. Αντίθετα, ο μεγάλος φόβος του είναι να δούμε τους βουλευτές του Fidesz να εντάσσονται σε μια ομάδα ευρωσκεπτικιστών βουλευτών από την Ανατολική Ευρώπη», ανέφερε πηγή.

Το ζήτημα της Ουγγαρίας ενδέχεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του ΕΛΚ που θα διεξαχθεί στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας την ερχόμενη Τετάρτη και στη συνέχεια στη συνδιάσκεψη κόμματος στο Ελσίνκι τον Νοέμβριο, στη διάρκεια της οποίας θα αναδειχθεί ο υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής.

X