Με αρκετή δόση ειρωνείας η υποδοχή του Farage στο Ευρωκοινοβούλιο

Με χιούμορ και αρκετή δόση ειρωνείας υποδέχθηκε ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber τον επικεφαλής του UKIP Nigel Farage στο Ευρωκοινοβούλιο. «Θα ήθελα να καλωσορίσω πίσω το κ.  Farage … τον μεγάλο χαμένο των εκλογών του Ηνωμένου Βασιλείου»,  ανέφερε ο Manfred Weber ενώπιον της Ολομέλειας στο Στρασβούργο. 

«Εν τω μεταξύ, ο ίδιος έχει βρει κάτι θετικό στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Weber. «Η Ευρώπη έχει πολύ καλύτερο εκλογικό σύστημα από αυτό που υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο, διότι, αν η Ευρώπη δεν είχε αναλογικό σύστημα στις εκλογές, δεν θα είχε πια δουλειά», διευκρίνισε. Υπενθυμίζεται ότι λόγω του βρετανικού εκλογικού συστήματος, ο Farage απέτυχε να γίνει μέλος του βρετανικού Κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας κατέλαβε την τρίτη θέση στις βρετανικές εκλογές στις αρχές Μαΐου.

«Πρέπει να πω ότι ο κ. Farage έχει χάσει την αξιοπιστία του, επειδή είχε ανακοινώσει πως αν οι Βρετανοί  ψηφοφόροι δεν τον ψήφιζαν, τότε θα παραιτείτο από την αρχηγία του κόμματος», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΕΛΚ.  «Δεν τηρήσατε  τις προεκλογικές υποσχέσεις σας κ Farage, είστε ακόμα εδώ», κατέληξε. Ο Farage υπέβαλε την παραίτησή του ως αρχηγός του κόμματος μετά την εκλογική ήττα, αλλά το κόμμα του δεν την δέχθηκε και εν τέλει την απέσυρε και παρέμεινε.

Όταν o Farage πήρε το λόγο στην Ολομέλεια του Στρασβούργου,  απάντησε στο ίδιο ύφος: «Ένα  μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους»  που τον κάλεσαν πίσω, αλλά αντιλαμβάνεται  ότι υπάρχει κάποια «νευρικότητα», λόγω του διαφαινόμενου βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ.  «Το δημοψήφισμα αυτό δεν θα είχε συμβεί χωρίς το UKIP και τον στρατό των υποστηρικτών του», υποστήριξε ο Farage.

Κάτω από την πίεση των ευρωσκεπτικιστών, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ  μέχρι το 2017 αν κερδίσει τις εκλογές. Και επέμεινε σε αυτό και μετά την νίκη του. Ο Farage πιστεύει ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του επόμενου έτους.

Euractiv

X