Απόλυτη ταύτιση Σαλβίνι – Όρμπαν για το μεταναστευτικό

[Daniel Dal Zennaro/EPA/EFE]

Κοινό μανιφέστο κατά της μετανάστευσης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών το 2019 ετοιμάζουν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν και ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Μάτεο Σαλβίνι.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο στρατόπεδα στην Ευρώπη και το ένα εξ αυτών έχει επικεφαλής τον Μακρόν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Όρμπαν σε συνέντευξη Τύπου μετά από τις συνομιλίες με τον Ματέο Σαλβίνι στο Μιλάνο.

Μεταναστευτικό: Η σκληρή γραμμή Σαλβίνι προκαλεί αντιδράσεις στην κυβέρνηση

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι άρχισε να δέχεται σοβαρές κριτικές από τους συναδέλφους του, υπουργούς της κυβέρνησης Κόντε. Ο γραμματέας της Λέγκα, ως γνωστόν, έχει ζητήσει να μην μαπίνουν στα ιταλικά λιμάνια ούτε τα στρατιωτικά πλοία που σώζουν μετανάστες.

«Είναι επικεφαλής των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν τη μετανάστευση. Από την άλλη πλευρά, εμείς θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση».

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το κόμμα Fidesz του Όρμπαν θα κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας νέας ευρωπαϊκής αντισυστημικής δύναμης.

Τόσο ο Σαλβίνι, όσο και ο Όρμπαν εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση ενάντια στον πρόεδρο Μακρόν. Ειδικότερα, ο Ιταλός αξιωματούχος επέκρινε τον πρόεδρο για το γεγονός ότι δεν έκανε αρκετά, προκειμένου να βοηθήσει την Ιταλία ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ ο πρωθυπουργός Όρμπαν δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θέλησε να «ανατινάξει» το ΕΛΚ.

Με βέτο απειλεί τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό η Ιταλία

Να ασκήσει βέτο στον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζει η ιταλική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λουίτζι ντι Μάιο, κατηγορώντας τα κράτη μέλη ότι δεν εφάρμοσαν τη συμφωνία του Ιουνίου για το μεταναστευτικό.

«Ο Μακρόν είναι ο ηγέτης των σημερινών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης στην Ευρώπη», τόνισε ο Ούγγρος ηγέτης.

«Και εδώ είμαστε, αυτοί που θέλουν να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση. Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με αυτό το ζήτημα και στο EΛΚ. Θέλουμε η στάση μας να είναι η γενική στάση του κόμματος».

Στο μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός παρότρυνε τον πρόεδρο Μακρόν να σταματήσει τις επιστροφές μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στη Γαλλία μέσω της διέλευσης των συνόρων Ventimiglia με την Ιταλία.

Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος έχει επικρίνει έντονα τις χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν στον τομέα της μετανάστευσης, λέγοντας ότι σε όλους όσοι επωφελούνται από την ΕΕ, αλλά «διεκδικούν το εθνικό συμφέρον σε ό, τι αφορά το θέμα των μεταναστών», θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις.

Ο πρωθυπουργός Όρμπαν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα επιτρέψει στους μετανάστες να εισέλθουν στην Ουγγαρία και επέμεινε ότι η βοήθεια θα πρέπει να «λαμβάνεται εκεί όπου οι άνθρωποι έχουν προβλήματα και δεν τα δημιουργούν σε εμάς».

«Χρειαζόμαστε μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα έχει ως βασική δέσμευση την υπεράσπιση των συνόρων της Ευρώπης», υπογράμμισε.

Όρμπαν: Χρειαζόμαστε μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Χρειαζόμαστε μια νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μια νέα προσέγγιση στην μεταναστευτική πολιτική, δήλωσε σε κρατικό ραδιοσταθμό της Ουγγαρίας ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν.

Οι μέρες της σημερινής Κομισιόν είναι «μετρημένες» πρόσθεσε, καθώς η θητεία της ολοκληρώνεται το ερχόμενο έτος.

Ο Όρμπαν, …

X