Αντιμέτωπο με τα fake news το ΕΚ ενόψει Eυρωεκλογών

[Mardre/Shutterstock]

Ενημερωτική εκστρατεία με στόχο την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 πρόκειται να ξεκινήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου και επικεφαλής της ΓΔ Επικοινωνίας, Jaume Duch. Η EURACTIV σε συνεργασία με το Euroefe μεταδίδουν.

«Το ζήτημα των ψευδών ειδήσεων είναι θεμελιώδους σημασίας, αλλά δεν αποτελεί καινούριο φαινόμενο. Το Brexit είναι αποτέλεσμα 30 ετών ψευδών πληροφοριών», δήλωσε ο κ. Duch.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «Αυτό που είναι νέο είναι ότι πολλά από αυτά τα ψευδή ειδησεογραφικά στοιχεία δημιουργούνται όχι εντός, αλλά πιθανότατα εκτός της ΕΕ». «Πρόκειται για ένα πρόβλημα που μας ανησυχεί ιδιαίτερα, ειδικά με αφορμή τις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές», πρόσθεσε.

Fake news: Oμάδα εμπειρογνωμόνων συνιστά ενίσχυση της διαφάνειας

Μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τα διαφημιστικά έσοδα των τεχνολογικών κολοσσών ζητά ομάδα εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν με στόχο να αντιμετωπιστεί η διάδοση των ψευδών ειδήσεων.

Ο πρώτος λόγος για αυτήν την ευθραυστότητα έγκειται στο γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά θέματα είναι γενικά άγνωστα και «επομένως, είναι εύκολο να δώσουμε στους πολίτες ψευδείς πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς συνήθως δεν είμαστε αρκετά ενημερωμένοι για τη δράση της, ώστε να διακρίνουμε τι είναι αληθινό ή ψεύτικο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Duch.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή σε συνεργασία με το ΕΚ δρομολόγησαν σχέδιο δράσης κατά των fake news.

Ο κ. Duch υπογράμμισε ότι το Κοινοβούλιο «θα διπλασιάσει τις προσπάθειές του για ύπαρξη ορθής επικοινωνίας στις εκλογές του Μαΐου, κατά τις οποίες διακυβεύεται το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Facebook: Προσβλέπουμε στην Ευρώπη για την καταπολέμηση των fake news

Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με ομάδα τεσσάρων Ευρωπαίων Επιτρόπων πραγματοποίησε η επικεφαλής εκπρόσωπος του Facebook, Sheryl Sandberg, την Τρίτη (23 Ιανουαρίου) για την ανταλλαγή διαλόγου πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η ρητορική μίσους και η διαφάνεια των διαδικτυακών πλατφορμών.

Πριν από …

Η πρόκληση είναι «να αποκατασταθεί η νομιμότητα της [Ένωσης]», ιδίως μεταξύ των νέων που δεν γνώρισαν ούτε τον πόλεμο ούτε τα ερείπια από τα οποία δημιουργήθηκε η ΕΕ, -όλα αυτά σε ένα όλο και πιο συμμετοχικό πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο.

X