Υπουργός Οικονομικών Γαλλίας: Το «France 2030» θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας

«Κάθε ευρώ που επενδύεται χάρη σε αυτό το σχέδιο θα αποφέρει 1,50 € ως αντάλλαγμα», δήλωσε ο Λε Μερ στο περιοδικό Le Parisien. [EPA-EFE/ CHRISTOPHE PETIT TESSON]

Την πεποίθηση ότι το το «France 2030» θα βοηθήσει στη δημιουργία «δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, εξέφρασε ο γάλλος υπουργός οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.

Σχολιάζοντας το επενδυτικό σχέδιο που παρουσίασε ο Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη Τρίτη, Μπρούνο Λε Μερ υποσχέθηκε ότι το σχέδιο θα δημιουργήσει πρόσθετο πλούτο 45 δισ. Ευρώ.

«Κάθε ευρώ που επενδύεται χάρη σε αυτό το σχέδιο θα αποφέρει 1,50 € ως αντάλλαγμα», δήλωσε ο Λε Μερ στο περιοδικό Le Parisien.

Είπε επίσης, ότι τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για το μαζικό επενδυτικό σχέδιο θα ήταν «επαρκή για να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τους ιδιώτες ώστε να επενδύσουν περισσότερα».

Συνολικά, το σχέδιο «Γαλλία 2030» θα δημιουργήσει «δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, παρόλο που δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τους ακριβείς αριθμούς» προς το παρόν, πρόσθεσε.

Ο υπουργός υπερασπίστηκε το βαρύ επενδυτικό σχέδιο του Μακρόν, απαντώντας στην κατηγορία περί σπατάλης χρημάτων. «Αυτοί που μας κατηγορούν είναι αυτοί που μας άφησαν με τα ταμεία άδεια, ποσοστό ανεργίας 10% και μηδενική ανάπτυξη», είπε, δηλώνοντας ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επένδυση επειδή τα επιτόκια είναι χαμηλά».

Επιπλέον, οι επενδύσεις δεν θα πραγματοποιούνται στα τυφλά, είπε ο Λε Μερ, εξηγώντας ότι “τα έργα θα επιλεγούν σύμφωνα με διάφορες αρχές: διαφάνεια, ανταγωνισμός, ανάληψη κινδύνου και αξιολόγηση”. Το 50% της χρηματοδότησης θα διατεθεί σε νέους παίκτες, νεοσύστατες επιχειρήσεις, ΜΜΕ, μεσαίες επιχειρήσεις, διευκρίνισε ο υπουργός.

Οι πρώτες πιστώσεις θα δοθούν τον Ιανουάριο του 2022 για να συμβάλουν στη μετατροπή των «υπαρχόντων τομέων» – όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και η αεροναυπηγική – καθώς και στη «δημιουργία νέων πεδίων στους τομείς του υδρογόνου, της τεχνητής νοημοσύνης, της βιοτεχνολογίας και των ημιαγωγών», είπε ο Λε Μερ.