Τραμπ: Οι ΗΠΑ χάνουν $500 δισ. από το εμπόριο με την Κίνα – επιμένει στις αυξήσεις των δασμών – ποιο το κόστος του “πολέμου”

[Newsbomb]

Νέο «χτύπημα» από τον Αμερικανό πρόεδρο σήμερα, για το θέμα των δασμών και των εμπορικών σχέσεων με το Πεκίνο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει, για πολλά χρόνια, 600 με 800 δισ. δολάρια τη χρονιά, στο εμπόριο. Με την Κίνα, χάνουμε 500 δισ. δολάρια. Λυπάμαι, αλλά δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό πια!», αναφέρει σε σημερινό μήνυμά του στο Twitter.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι την επόμενη Παρασκευή θα αυξήσει τους δασμούς, στο 25%, σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα ενώ θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς και σε άλλα εισαγόμενα είδη, συνολικής αξίας 325 δισ. δολαρίων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τις πιέσεις στην Κίνα, με την οποία βρίσκεται σε εμπορικές διαπραγματεύσεις, ανακοινώνοντας ότι την επόμενη Παρασκευή θα αυξήσει τους δασμούς, στο 25%, σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα ενώ θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς και σε άλλα εισαγόμενα είδη, συνολικής αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η χθεσινή εξέλιξη θέτει εν αμφιβόλω την αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί κατά το προηγούμενο διάστημα για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι στιγμής η αντίδραση του Πεκίνου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιου Χι θα ταξίδευε στην Ουάσιγκτον εντός της εβδομάδας προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους Αμερικανούς επί των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. Είχαν προηγηθεί τον Απρίλιο συνομιλίες στο Πεκίνο τις οποίες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ΣτίβενΜνούτσιν είχε χαρακτηρίσει ως παραγωγικές.

“Επί 10 μήνες, η Κίνα πληρώνει δασμούς στις ΗΠΑ ύψους 25% σε είδη υψηλής τεχνολογίας αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων και (δασμούς) 10% σε άλλα είδη αξίας 200 δισεκ. δολαρίων”, υπενθύμισε ο Αμερικανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Twitter.

“Το 10% θα ανέβει στο 25% την Παρασκευή. Άλλα προϊόντα, αξίας 325 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μας στέλνει η Κίνα, παραμένουν αδασμολόγητα, αλλά σύντομα θα δασμολογηθούν, με 25%”, πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έκρινε ότι οι δασμοί αυτοί “είναι εν μέρει υπεύθυνοι για τα θαυμάσια οικονομικά αποτελέσματά” στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε εκνευρισμένος από την πορεία που έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο, σχολιάζοντας ότι “συνεχίζονται, αλλά υπερβολικά αργά, καθώς (οι Κινέζοι) προσπαθούν να επαναδιαπραγματευτούν” και έκλεισε το μήνυμά του με τη λέξη “Όχι!”.

Οι απειλές του Αμερικανού προέδρου οδήγησαν σε βαριές απώλειες τις κινεζικές μετοχές, που έφτασαν να χάνουν 6,5%. Βουτιά σημειώνουν και οι ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ πτώση καταγράφουν και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι δηλώσεις προκαλούν φόβο για τη μελλοντική ζήτηση αργού. Την ίδια ώρα, η σινοαμερικανική διαμάχη ενισχύει το γεν, ως νόμισμα ασφαλούς καταφυγίου.

Το Πεκίνο συνεχίζει τις προετοιμασίες του για το ταξίδι στις ΗΠΑ

Η Κίνα σκέφτεται να καθυστερήσει το ταξίδι των κορυφαίων εμπορικών αντιπροσώπων της στην Ουάσιγκτον, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για αυτή την εβδομάδα, μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των δασμών στο 25% από 10% σε κινεζικά προϊόντα.

Όπως μεταδίδει ωστόσο το Bloomberg, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η κινεζική αντιπροσωπεία συνεχίζει τις προετοιμασίες της για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τις εμπορικές συνομιλίες. Δεν απάντησε πάντως για την ημερομηνία ή αν της ομάδας θα ηγείται ο αντιπρόεδρος της χώρας Λιου Χι.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η ομάδα της Κίνας προετοιμάζεται για το ταξίδι στις ΗΠΑ και τις εμπορικές συνομιλίες», είπε ο Geng Shuang.

Νωρίτερα, δημοσίευμα της Wall Street Journal παρουσίαζε την κυβέρνηση της Κίνας να εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο. Στο δημοσίευμα αναφερόταν πως η απειλή του Τραμπ μέσω Twitter να επιβάλει νέες κυρώσεις προκάλεσε κατάπληξη σε αξιωματούχους στο Πεκίνο.

Ο Λιου επρόκειτο να φτάσει στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, με αντιπροσωπεία περίπου 100 ατόμων, για να καταλήξουν πιθανότατα στον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων.

Ποιο είναι το κόστος του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου

Οι νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αυξήσεις δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αυτή την εβδομάδα σηματοδότησαν μια νέα κλιμάκωση στην εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και μια ανατροπή της προόδου που φαίνεται ότι είχε επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες στις διαπραγματεύσεις.

Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε επίσης πέρυσι τον Ιούλιο με δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 34 δισ. δολαρίων, ενώ ακολούθησαν δασμοί σε επιπλέον προϊόντα 15 δισεκ. δολαρίων τον Αύγουστο και σε προϊόντα 200 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο. Η Κίνα έχει ανταπαντήσει σε καθένα από αυτά τα μέτρα με τους δικούς της δασμούς.

Η επακόλουθη απειλή για αύξηση των δασμών στη λίστα προϊόντων του Σεπτεμβρίου στο 25% από το 10% τον Μάρτιο ανεστάλη λόγω των εμπορικών συνομιλιών.

Στην τελευταία εξέλιξη, ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι αυτές οι αυξήσεις θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή και ότι «σύντομα» θα θέσει στο στόχαστρο επιπλέον κινεζικά προϊόντα ύψους 325 δισ. δολαρίων. Στο τέλος οι δασμοί ουσιαστικά θα καλύπτουν όλες τις εισαγωγές κινεζικές προϊόντων προς τις ΗΠΑ.

Ακολουθεί ο αντίκτυπος που έχει μέχρι στιγμής ο σινοαμερικανικός πόλεμος στις δύο οικονομίες και τον υπόλοιπο κόσμο.

Διμερές εμπόριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα κινεζικά τελωνεία, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 47% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018, που ήταν ο τελευταίος μήνας πριν τεθεί σε ισχύ ο πρώτος γύρος των δασμών. Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 17%.

Σωρευτικά, το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι κινεζικές εισαγωγές μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο σε ετήσια βάση, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν σχεδόν κατά ένα δέκατο. Σε όρους δολαρίου, μια μείωση στο διμερές εμπόριο της τάξης των 25 δισ. δολαρίων αντιστοιχεί περίπου στο 0,5% του παγκόσμιου εμπορίου.

Αυτό που επέτεινε την υποχώρηση των εισαγωγών προς την Κίνα ήταν η γενικότερη εξασθένιση της εγχώριας ζήτησης ύστερα από την εκστρατεία του Πεκίνου κατά της ανάληψης χρηματοπιστωτικού κινδύνου.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των αμερικανικών εξαγωγών προς την Κίνα αφορά πρώτες ύλες και τρόφιμα. Αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου και έχουν μειωθεί παραπάνω από το ήμισυ, σύμφωνα με την Oxford Economics. Ωστόσο, αμερικανικές εταιρίες σε άλλους κλάδους, όπως η Caterpillar και η Apple, έχουν επίσης εκδώσει προειδοποιήσεις για τις πωλήσεις στην Κίνα.

Από όλες τις κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα μηχανήματα και ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός.

Ανάπτυξη

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν τις άμεσες ζημίες για τις ΗΠΑ μέχρι στιγμής στο 0,1-0,2% του ΑΕΠ, ενώ για την Κίνα η ζημία θα μπορούσε να είναι της τάξης του 0,3-0,6% του ΑΕΠ. Τα ποσοστά θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν επιβληθούν περισσότεροι και υψηλότεροι δασμοί.

Αυτές οι εκτιμήσεις, ωστόσο, δεν λαμβάνουν υπόψη το πώς ο εμπορικός πόλεμος επηρεάζει τις επενδύσεις και τις αποφάσεις περί δαπανών των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, ενώ τα μέτρα εγχώριας πολιτικής επίσης θολώνουν σημαντικά τα νερά.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με σταθερό ρυθμό 6,4% το πρώτο τρίμηνο. Στο τελευταίο τρίμηνο προ της επιβολής δασμών, την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2018, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7%, αλλά η διαφορά αποδίδεται σε επιβράδυνση που έχει εσωτερικά αίτια αλλά και σε άλλους εποχικούς παράγοντες.

Η αμερικανική οικονομία, όπως θυμίζει το ΑΠΕ, αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,2% το πρώτο τρίμηνο, ταχύτερα από το 2,9% το τελευταίο τρίμηνο πριν την επιβολή δασμών.

Αντίκτυπος στο διασυνοριακό εμπόριο

Η εταιρεία εμπορικών δεδομένων Panjiva της S&P Global Market Intelligence υποστηρίζει ότι οι ροές των αμερικανικών εισαγωγών αλλάζουν ρότα.

Οι αμερικανικές εισαγωγές επίπλων από την Κίνα μειώθηκαν κατά 13,5% το πρώτο τρίμηνο, συγκριτικά με αύξηση κατά 37,2% στις εισαγωγές από το Βιετνάμ και κατά 19,3% από την Ταϊβάν. Για τα ψυγεία, οι εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν κατά 24,1%, αλλά από τη Νότια Κορέα και το Μεξικό αυξήθηκαν κατά 32%. Οι εισαγωγές ελαστικών από την Κίνα μειώθηκαν κατά 28,6%, αλλά από το Βιετνάμ αυξήθηκαν κατά 141,7%.

Μελέτη από το Κέντρο Ερευνών Οικονομικών Πολιτικής έδειξε ότι χάθηκαν ή άλλαξαν ρότα εμπορικές συναλλαγές αξίας περίπου 165 δισ.. δολαρίων, προκειμένου να αποφευχθούν οι δασμοί.

Αντίκτυπος στην αγορά

Από τον περασμένο Ιούλιο, ο δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 8% ενώ οι μετοχές στη Σανγκάη κατά 5%, αν και αυτό είναι μια αντανάκλαση της πιο χαλαρής από την αναμενόμενη νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο και την Κίνα, καθώς και των ελπίδων για μια εμπορική συμφωνία φέτος. Το γουάν υπέστη πλήγμα πέρυσι, υποχωρώντας κατά 5,3% έναντι του δολαρίου, πριν σταθεροποιηθεί το 2019.