Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να ξεκινήσουν εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Η Γαλλία διαφωνεί

eu_us_flag_ttip_creditopendemocracy_flickr

Οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν χθες την έναρξη επίσημων εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αίροντας την εμπλοκή που είχε προκληθεί λόγω της διαφωνίας της Γαλλίας, όπως έγινε γνωστό από καλά πληροφορημένες πηγές που μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η εντολή έναρξης των διαπραγματεύσεων θα δοθεί επισήμως την Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -που θα εκπροσωπήσει τους 28 σε αυτές τις συνομιλίες- μέσω των υπουργών Γεωργίας των “28”.

Με τη διαπραγμάτευση αυτή ελπίζεται ότι θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις των Βρυξελλών με την Ουάσινγκτον και θα πέσουν οι τόνοι, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

“Η Γαλλία δεν πήρε θέση” στη σημερινή συνεδρίαση των πρεσβευτών των “28”, ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το Παρίσι δεν αντιτάχθηκε επισήμως στην επικύρωση της εντολής.

Μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα περιοριστεί στα βιομηχανικά αγαθά, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνει -τουλάχιστον αυτό επιθυμούν οι Ευρωπαίοι- τα αγροτικά προϊόντα, τις υπηρεσίες ή τις δημόσιες συμβάσεις.

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους επαναλαμβάνουν ότι σκοπεύουν να συμπεριλάβουν τη γεωργία στις συνομιλίες.

ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθούν εδώ και οκτώ μήνες να υλοποιήσουν μια “εκεχειρία” στην εμπορική διένεξή τους, διαπραγματευόμενες μια συμφωνία.

Ο Τραμπ άσκησε πιέσεις στους Ευρωπαίους, απειλώντας πολλές φορές ότι θα επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα αν δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες.

Αν και η Γερμανία, ανησυχώντας ότι θα πληγεί ένας από τους ζωτικότερους τομείς της οικονομίας της, η αυτοκινητοβιομηχανία, πίεζε επίσης να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, η Γαλλία, μόνη απέναντι στα άλλα 27 μέλη, είχε μπλοκάρει τη διαδικασία.

Φοβάται κυρίως ότι θα αναστηθεί το φάντασμα της αντιδημοφιλούς Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών που ανεστάλη το 2016.

Μια συμφωνία με τις ΗΠΑ θα έφερνε επίσης σε πολύ δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Τον Μάρτιο ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι δεν βλέπει θετικά μια νέα εμπορική συμφωνία με εταίρους που δεν ακολουθούν την ίδια πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2017.

Κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, μια μελέτη που αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, για να διασφαλιστεί ότι η εμπορική συμφωνία με την Ουάσινγκτον θα σέβεται τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Το Παρίσι θα καταψηφίσει την πρόταση για έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ

Η Γαλλία θα καταψηφίσει την Δευτέρα στις Βρυξέλλες -αλλά δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο- την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως έγινε γνωστό απόψε από το Ελυζέ.

Όλες οι υπόλοιπες χώρες ενέκριναν σήμερα κατ’ αρχήν την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων.

“Πιθανότατα η Γαλλία θα είναι η μόνη που θα ψηφίσει κατά”, παραδέχτηκε η γαλλική προεδρία, υπενθυμίζοντας ότι ο Εμανουέλ Μακρόν αρνείται να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με μια χώρα που δεν μετέχει στη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Γαλλία πρόκειται να ενημερώσει για τις προθέσεις της το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η τελική απόφαση πάντως λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία και δεν απατείται ομοφωνία των χωρών-μελών της ΕΕ.

Το Παρίσι εκτιμά εξάλλου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να ασκεί έντονες πιέσεις καθώς αρνείται να αναθεωρήσει την απόφασή του για την επιβολή δασμών στο αλουμίνιο και τον χάλυβα, ενώ απειλεί ότι θα επιβάλει δασμούς και στα αυτοκίνητα.

“Πώς να διαπραγματευτείς σ’ αυτό το πλαίσιο;” σημειώνεται στην ανακοίνωση.