Σύνοδος Κορυφής: Τρίτη ημέρα θρίλερ με αβέβαιο αποτέλεσμα

Σαρλ Μισέλ [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Για τρίτη ημέρα θα συνεχιστεί το θρίλερ της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ αδυνατούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ πως «υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια όμως είναι πιθανό πως δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα».

Μετά από μια συνεδρίαση με πολλές εντάσεις την Παρασκευή, το Σάββατο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατέθεσε μια νέα πρόταση προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές. Συγκεκριμένα:

  • Να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισ. ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά.
  • Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισ. ευρώ.
  • Να αυξηθεί το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

 

Το νέο σχέδιο, σύμφωνα με τους Financial Times, προβλέπει ένα συμβιβασμό σε ότι αφορά το θέμα του βέτο. Συγκεκριμένα δίνει σε μια χώρα το δικαίωμα να πει «όχι» στην πληρωμή προς κάποιο κράτος μέλος αλλά έχει περιθώριο μόνο τριών ημερών για να το πράξει. Η διαφορά θα συζητείται μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και αν δεν λυθεί το θέμα θα πηγαίνει στους ηγέτες της ΕΕ.
Παρά τη νέα πρόταση, όμως, και το μπαράζ των συναντήσεων που έγιναν χθες συμφωνία προς ώρας δεν υπάρχει. Από τη μια πλευρά, βρίσκονται Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ολλανδία, οι «φειδωλοί» που ζητούν δραστική περικοπή του πακέτου των 750 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι από το τελευταίο (με Ισπανία και Ιταλία επικεφαλής) αρνούνται τις περικοπές αυτές.

Διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα βρεθεί σήμερα το μεσημέρι, οπότε ξεκινά εκ νέου η συνάντηση, συμφωνία. Γερμανική πηγή που επικαλούνται οι Financial Times δήλωσε ότι αργά το βράδυ υπήρξαν διμερείς συναντήσεις.

Επιπλέον πονοκέφαλος είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν ο οποίος (με στήριξη από Πολωνία και Σλοβενία) απειλεί με βέτο αν τα κονδύλια συνδεθούν με απαίτηση για σεβασμό του «κράτους δικαίου». Επιδιώκει κάθε μπλοκάρισμα των εκταμιεύσεων να συνοδεύεται από ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών, κάτι που μεταφράζεται με δικαίωμα βέτο από όλους.

Αργά χθες το βράδυ, οι ηγέτες των «φειδωλών» και η Φινλανδία πίεζαν για σημαντικές περικοπές στις επιχορηγήσεις που περιλαμβάνει το πακέτο των 750 δισ. ευρώ. Οι νότιες χώρες με τη στήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας επιμένουν ότι δεν μπορούν να πέσουν κάτω από τα 400 δισ. ευρώ (αρχικά ήταν 450 δισ.) που προβλέπει η νέα πρόταση του Μισέλ Σαρλ. Μάλιστα, σύμφωνα με τους FT, Αγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν είναι εμφανώς εκνευρισμένοι από τις απαιτήσεις για περαιτέρω μείωση των επιχορηγήσεων.

X