Στον πάτο της κατάταξης η Ελλάδα, χάνει έδαφος το 2018 στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD

Χαμηλότερα κατά μία θέση βρέθηκε η Ελλάδα στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας 2019 του Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας, παρά τη βελτίωση που παρουσίασαν οι επιδόσεις της χώρας σε τρεις βασικές κατηγορίες δεικτών, αυτές της οικονομικής, κυβερνητικής και επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας.

Λαμβανομένων υπόψη 342 υποδεικτών, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 58η θέση μεταξύ 63 χωρών.

Ανήκει δηλαδή στην ομάδα των, τελευταίων, δέκα κρατών ουραγών, μαζί με τις χώρες: Ουκρανία, Περού, Νότια Αφρική, Ιορδανία, Βραζιλία, Κροατία, Αργεντινή, Μογγολία και Βενεζουέλα.

Η Ελλάδα μάλιστα σημειώνει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Κροατία (που είναι εξηκοστή), τη στιγμή που η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατατάσσονται αντίστοιχα στην 48η και 49η θέση.

Αυτά προκύπτουν πάντα σύμφωνα με τα αποτελέματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας, τα οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), δηλαδή ο πρώην Σύνδεσμος βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας που “αποσχίστηκε” από τον παραδοσιακό ΣΕΒ και κάνει πλέον “αντάρτικο¨στην εκπροσώπηση της βιομηχανίας, ενισχυμένος από την απόφαση της κυβέρνησης να τον χρήσει κοινωνικό εταίρο.

Αναλυτικότερα, στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η Ελλάδα βρίσκεται στην 60ή θέση μεταξύ 63 χωρών για το 2019, έναντι της 61ης στην προηγούμενη κατάταξη, ούσα τέταρτη από το τέλος.

Μικρή βελτίωση σημειώθηκε επίσης στους δείκτες της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», όπου κατατάσσεται επίσης 60ή, έχοντας βελτιώσει κατά μία θέση την επίδοσή της σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», καταγράφεται βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας επίσης κατά μία θέση, σε σχέση με πέρυσι, αφού κατατάσσεται πλέον 58η.

Σε αντίθεση με τις τρεις προηγούμενες κατηγορίες δεικτών, στην κατηγορία των «Υποδομών» σημειώνεται μικρή επιδείνωση της κατάταξης της χώρας: συγκεκριμένα από την 40ή θέση του 2018, το 2019 κατατάσσεται 41η,εμφανίζοντας υποχώρηση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά (σ.σ. τα αποτελέσματα και η συνολική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με όρους ανταγωνιστικότητας για την επετηρίδα του 2019 αφορούν τις επιδόσεις της κατά την προηγούμενη χρονιά, το 2018).

Η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (WCY) του IMD, αποτελεί -κατά τον ΣΒΕ- το πλέον αξιόπιστο «εργαλείο» διεθνών επενδυτών στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων σε χώρες και περιφέρειες, για την εξαγωγή των αποφάσεών τους σχετικά με την επιλογή τοποθεσίας χωροθέτησης των διεθνών τους δραστηριοτήτων.

Οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά το IMD

Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), «η θέση της Ελλάδας στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD για το 2019, συνιστά, δυστυχώς για ακόμη μια χρονιά, υπόδειξη για εφαρμογή μεταρρυθμιστικού προγράμματος, με πολιτικές άμεσα εφαρμόσιμες, που θα εισφέρουν θετικά στην ανάταξη της οικονομίας της πατρίδας μας και θα επαναφέρουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης για την κάλυψη του δημοσίου χρέους και την οριστική έξοδο από την κρίση».

Με βάση τις επιδόσεις της Ελλάδας στους 342 δείκτες που αξιολογούνται από το IMD το διεθνούς φήμης ινστιτούτο IMD θεωρεί ότι οι πέντε κύριες προκλήσειςγια τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, είναι:

  1. η υιοθέτηση φιλικής προς τις επιχειρήσεις φορολογικής πολιτικής, με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας,
  2. η άρση των εμποδίων και των προσκομμάτων που αποδεδειγμένα παρεμποδίζουν την υλοποίηση επενδύσεων και, εν τέλει, επιδεινώνουν το επιχειρηματικό κλίμα,
  3. η ενίσχυση της ρευστότητας του ιδιωτικού τομέα, μέσω της ισχυροποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος,
  4. η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας, μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας και
  5. η προσαρμογή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στα νέα δεδομένα της οικονομίας, για την εξασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας.

Οι ΗΠΑ έχασαν την πρωτοκαθεδρία, η Σιγκαπούρη την κέρδισε, το Χονγκ Κονγκ σταθερά δεύτερο

Παγκοσμίως, η Σιγκαπούρη… κλέβει φέτος την παράσταση, αφού ανέβηκε στην 1η θέση της λίστας για το 2019, σημειώνοντας άνοδο δύο θέσεων σε σχέση με το 2018. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) χάνουν την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές τοπίο ανταγωνιστικότητας και από την πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκονται πλέον στην 3η.

Τη 2η θέση διατηρεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Χονγκ Κονγκ (σ.σ. η Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD υπολογίζει τη συγκεκριμένη περιφέρεια της Κίνας ως διακριτή οικονομία από την υπόλοιπη χώρα).

Στην 4η θέση βρίσκεται η Ελβετία, κερδίζοντας μία θέση (βρισκόταν στην πέμπτη) σε σχέση με το 2018, ενώ στην 5η, από την έβδομη πέρυσι, αναρριχώνται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η δεκάδα των πλέον ανεπτυγμένων χωρών παγκοσμίως συμπληρώνεται από τις ακόλουθες χώρες στις θέσεις έξι έως 10: Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία και Κατάρ.

Τη δε εικοσάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι χώρες Λουξεμβούργο, Καναδάς, Κίνα, Φιλανδία, Ταϊβάν, Γερμανία, Αυστραλία, Αυστρία και Ισλανδία.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής Αρτούρο Μπρις (Arturo Bris), διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του IMD, «σε ένα έτος υψηλής αβεβαιότητας στις παγκόσμιες αγορές λόγω των ταχύτατων αλλαγών στο διεθνές πολιτικό σκηνικό και στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, η ποιότητα των θεσμών φαίνεται να είναι το ενοποιητικό στοιχείο για την αύξηση της παγκόσμιας ευημερίας. Ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο παρέχει τη σταθερότητα στις επιχειρήσεις να επενδύουν και να καινοτομούν, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλότερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες των χωρών που είναι εγκατεστημένες».

Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρώπης 

Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2019, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των πλέον ανταγωνιστικών χωρών ανά την υφήλιο, είναι συνεπώς κατά σειρά η Ελβετία (τέταρτη παγκοσμίως), η Ολλανδία (έκτη), η Ιρλανδία (έβδομη), η Δανία (όγδοη) και η Σουηδία (ένατη).

«Και για το 2019, όπως και για το 2018, στη δεύτερη πεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης κατατάσσονται σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες, κι αυτό επιβεβαιώνεται για ακόμη μια χρονιά, έχουν ως βασικά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα τις εξαγωγές διεθνώς εμπορεύσιμων βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία» υπογραμμίζει ο ΣΒΕ.

Αντίθετα, στη μέση και χαμηλή κατάταξη, δηλαδή από την 30η έως την 61η θέση, βρίσκονται κατά σειρά οι ακόλουθες χώρες της Ευρώπης: Γαλλία (31η), Τσεχία (33η), Εσθονία (35η), Ισπανία (36η), Σλοβενία (37η), Πολωνία (38η), Πορτογαλία (39η), Λετονία (40η), Κύπρος (41η), Ιταλία (44η), Ουγγαρία (47η), Βουλγαρία (48η), Ρουμανία (49η), Σλοβακία (53η) και Κροατία (60ή).

Αιχμηρό σχόλιο, με προοτπική όμως, της ΝΔ για την έκθεση και την κυβέρνηση

«Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας για το 2018, σύμφωνα με το Institute for Management Development (IMD), υποχώρησε στα επίπεδα του 2011, έτος στο οποίο είχε σημειώσει την χειρότερη επίδοσή της. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την συνειδητή επιλογή της υπερφορολόγησης, δεν κατόρθωσε ποτέ να προσελκύσει επενδύσεις που θα δημιουργούσαν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Α’ Αθηνών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη και του Τομεάρχη Οικονομικών, βουλευτή Φθιώτιδας, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

«Για να γίνει αυτό πράξη, απαιτείται μία νέα αναπτυξιακή πολιτική, με βασικούς άξονες τη μείωση φόρων και εισφορών και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα ενδυναμώσουν την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, θα συμβάλλουν στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και θα οδηγήσουν στη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων απασχόλησης.

Αυτή την πολιτική η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να την υλοποιήσει. Ευτυχώς, η ώρα της ανάπτυξης, με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, φτάνει».

Το «Ινστιτούτο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΙΝΣΒΕ), είναι ο εθνικός εκπρόσωπος του «Institute for Management Development» (IMD) στην Ελλάδα, και δημοσιοποιεί επίσημα για τη χώρα μας τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for Management Development (IMD), για το έτος 2018. Για την παροχή των απαραίτητων στοιχείων από το ΙΝΣΒΕ στο IMD, το ΙΝΣΒΕ συνεργάσθηκε με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Η συνολική κατάταξη ανταγωνιστικότητας για τις 63 χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα

Η συνολική κατάταξη των 63 χωρών που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του IMD για το 2019 είναι:

Χώρα Θέση   Χώρα Θέση
Σιγκαπούρη 1   Ινδονησία 32
Χονγκ Κονγκ (περ. Κίνας) 2   Τσεχία 33
ΗΠΑ 3   Καζακστάν 34
Ελβετία 4   Εσθονία 35
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 5   Ισπανία 36
Ολλανδία 6   Σλοβενία 37
Ιρλανδία 7   Πολωνία 38
Δανία 8   Πορτογαλία 39
Σουηδία 9   Λετονία 40
Κατάρ 10   Κύπρος 41
Νορβηγία 11   Χιλή 42
Λουξεμβούργο 12   Ινδία 43
Καναδάς 13   Ιταλία 44
Κίνα 14   Ρωσία 45
Φιλανδία 15   Φιλιππίνες 46
Ταιβάν 16   Ουγγαρία 47
Γερμανία 17   Βουλγαρία 48
Αυστραλία 18   Ρουμανία 49
Αυστρία 19   Μεξικό 50
Ισλανδία 20   Τουρκία 51
Νέα Ζηλανδία 21   Κολομβία 52
Μαλαισία 22   Σλοβακία 53
Ηνωμένο Βασίλειο 23   Ουκρανία 54
Ισραήλ 24   Περού 55
Ταϊλάνδη 25   Ν. Αφρική 56
Σαουδική Αραβία 26   Ιορδανία 57
Βέλγιο 27   Ελλάδα 58
Κορέα 28   Βραζιλία 59
Λιθουανία 29   Κροατία 60
Ιαπωνία 30   Αργεντινή 61
Γαλλία 31   Μογγολία 62
      Βενεζουέλα 63

 

Την Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness YearbookWCY) εκδίδει κάθε χρόνο το παγκοσμίου φήμης business school της Λωζάνης (Ελβετία), IMD. (www.imd.ch)