Πώς καθορίζεται η επιτυχία του ευρωπαϊκού προγράμματος;

EU Council [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

*του N.Peter Kramer

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, στις 20 και 21 Φεβρουαρίου, οι 27 ηγέτες της ΕΕ καλούνται σε σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, από τον πρόεδρό τους Charles Michel, ώστε να συζητήσουν τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Ένα σημαντικό πρόβλημα απαιτεί λύση. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αφήσει τεράστια τρύπα ύψους 75 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια, το επονομαζόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), από το 2021 έως το 2027.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος Michel υπέβαλλε πρόταση για το ΠΔΠ ύψους 1,09 τρις ευρώ. Αυτό θα αντιστοιχούσε στο 1,07% του συνολικού ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος(ΑΕΕ) της ΕΕ: πάνω από το 1% αυτών που τα κράτη- μέλη γνωστά ως υπό καθεστώς λιτότητας (δηλαδή: εκείνα που συνεισφέρουν στην οικονομία της ΕΕ, οι καθαροί χρηματοδότες) επέμειναν ότι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν. Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, οι πρωθυπουργοί τεσσάρων από τα κράτη πολιτικής λιτότητας (Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία) έγραψαν μια έκθεση στους Financial Times(F T). «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας σημαντικός χρηματοδότης του προϋπολογισμό της ΕΕ, έχει αποχωρήσει από την ένωση. Τώρα που έχουμε μια μικρότερη ένωση 27 κρατών μελών, θα πρέπει απλά να προσαρμοστούμε. Υπεύθυνη στρατηγική θα ήταν να δώσουμε προτεραιότητα στο συμφέρον των φορολογουμένων μας », έγραψαν.

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι ικανοποιημένο με την πρόταση του 1,07% από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου. Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αρκεί. «Κάνει λάθος όποιος πιστεύει ότι το Brexit σημαίνει λιγότερη Ευρώπη και, συνεπώς, μειωμένο προϋπολογισμό», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli. «Δεν χρειαζόμαστε λιγότερη Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη Ευρώπη με έναν ισχυρό προϋπολογισμό προς συμφέρον των πολιτών μας».

Μπορεί κανείς να βρει την απάντηση των τεσσάρων πρωθυπουργών, των υπό καθεστώς λιτότητας κρατών- μελών, στην έκθεσή τους: «Η επιτυχία του ευρωπαϊκού προγράμματος υπολογίζεται βάσει της ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στις πολιτικές μας φιλοδοξίες και να επιτύχουμε αισθητά αποτελέσματα για τους πολίτες μας – όχι βάσει του μέγεθος του προϋπολογισμού». Θα συμφωνήσω.

X