Ουγγαρία: Συνταγματική αναθεώρηση για την απαγόρευση μετεγκατάστασης προσφύγων

[Reuters]

O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν πρότεινε συνταγματικές αλλαγές με στόχο την απαγόρευση της μαζικής μετεγκατάστασης προσφύγων, στον απόηχο του πρόσφατου δημοψηφίσματος με το οποίο οι ψηφοφόροι απέρριψαν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανακατανομή των προσφύγων με ποσοστώσεις.

«Οι ξένοι πληθυσμοί δεν μπορούν να επανεγκατασταθούν στην Ουγγαρία», αναφέρεται ανάμεσα στις προτάσεις του Όρμπαν για τις προτεινόμενες αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας, που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου.

«Οι αλλοδαποί (μη συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων της ΕΕ) μπορούν να ζήσουν στην Ουγγαρία μόνο μετά από έγκριση μεμονωμένων αιτήσεων από τις ουγγρικές αρχές, σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις που προβλέπονται από το κοινοβούλιο», αναφέρει το κείμενο. Οι άλλες αλλαγές, που αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία στις 8 Νοεμβρίου, περιλαμβάνουν τον ισχυρισμό ότι «η μορφή και η δομή του κράτους, το έδαφος της χώρας και του λαού της» ανήκουν στη «συνταγματική κυριότητα του ουγγρικού έθνους», η οποία δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε εξωτερικό νόμο.

Σχεδόν 3,3 εκατομμύρια Ούγγροι ψήφισαν στις 2 Οκτωβρίου εναντίον της πρότασης της Επιτροπής για ποσόστωση των μεταναστών χωρίς τη συγκατάθεση των εθνικών κοινοβουλίων. Η ψηφοφορία κηρύχθηκε άκυρη λόγω της χαμηλής προσέλευσης, ωστόσο το 98% όσων ψήφισαν απέρριψε την πρόταση της ΕΕ.

Ο Όρμπαν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «σαρωτική νίκη» εναντίον των Βρυξελλών και δεσμεύθηκε να αλλάξει το σύνταγμα ώστε να «αντιπροσωπεύει τη βούληση του λαού». «Αυτή η συνταγματική τροπολογία στηρίζεται στην βούληση της πλειοψηφίας -περισσότεροι άνθρωποι από τη βάση των ψηφοφόρων του κάθε κόμματος μετά την αλλαγή του συστήματος (από τον κομμουνισμό)», συνεχίζει το κείμενο.

Η τροποποίηση αυτή αναμένεται να περάσει με την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία αντιστοιχεί στα δύο τρίτα, καθώς είναι πιθανό να έχει την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Jobbik. H σκληροπυρηνική λαϊκιστική στάση του Όρμπαν έχει προκαλέσει την έντονη κριτική της ΕΕ, η οποία τη Δευτέρα καταδίκασε την αναστολή λειτουργίας της κύριας αντιπολιτευτικής εφημερίδας της χώρας, εν μέσω φόβων για προσπάθεια καταστολής της ελευθερίας του τύπου.

 

 

X