Μη αισιόδοξα τα νέα δεδομένα για την οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας

Το INE έδειξε 1,7 μονάδες προς τα κάτω για τα στοιχεία ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, που ισοδυναμεί με ανάκαμψη 1,1% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. [Shutterstock/ImageFlow]

Σε λιγότερο από 48 ώρες αφότου η Κεντρική Τράπεζα Ισπανίας (Banco de España) και ο ΟΟΣΑ είχαν προβλέψει ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας για φέτος και το 2022, νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ισπανίας (INE) παρουσίασαν μια λιγότερο αισιόδοξη προοπτική.

Το INE έδειξε 1,7 μονάδες προς τα κάτω για τα στοιχεία ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, που ισοδυναμεί με ανάκαμψη 1,1% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Αυτό είναι σχεδόν δύο μονάδες λιγότερο από το 2,8% των αρχικών προβλέψεων.

Η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο (σε σύγκριση με τη συρρίκνωση σε ποσοστό 0,6% του πρώτου τριμήνου), αν και με μικρότερη δυναμική από την προβλεπόμενη βάσει της έκθεσης του INE, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών το 2ο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 4,7%, κυρίως λόγω των αποταμιεύσεων από τους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν σε όλη τη χώρα για τον έλεγχο της πανδημίας.

Η María Jesús Fernández από το ισπανικό think tank Funcas, προειδοποίησε ότι εάν η τρέχουσα πρόβλεψη παραμείνει σταθερή για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, η αύξηση του ΑΕΠ της Ισπανίας για φέτος «θα μειωθεί κατά μία μονάδα, από 6,3% σε 5,2 %».