Μεγάλη νίκη Φιγιόν στις εκλογές για τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς

Ο Φρανσουά Φιγιόν [REUTERS/Charles Platiau]

Οι πρώην πρωθυπουργοί Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ κερδίζουν τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2017, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Με βάση την καταμέτρηση των ψήφων στα 8.400 από τα 10.229 εκλογικά τμήματα, ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 44% και ο Ζιπέ έρχεται στη δεύτερη θέση με 28,1%. Ο Νικολά Σαρκοζί είναι τρίτος, με ποσοστό 21,1%.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που θεωρείτο φαβορί μαζί με τον Ζιπέ, δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο των προκριματικών, όπου θα αναμετρηθούν μεταξύ τους οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Ο ίδιος παραδέχτηκε την ήττα του και δήλωσε πως στηρίζει τον Φρανσουά Φιγιόν για την υποψηφιότητα του προέδρου.

Aπό την πλευρά του, ο Αλέν Ζιπέ, που ήρθε δεύτερος στις προκριματικές για το χρίσμα της γαλλικής δεξιάς, θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης για να σταματήσει την πορεία της ακροδεξιάς προς την εξουσία. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι θέλει να ενώσει τους Γάλλους προωθώντας αξιόπιστες, δίκαιες μεταρρυθμίσεις.

Να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις έφερναν τους τρεις βασικούς υποψηφίους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με ποσοστό γύρω στο 30% ο καθένας. Η συμμετοχή στις προκριματικές ήταν πολύ υψηλή, καθώς δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Ο κόσμος ξέρει ότι είναι σημαντικές εκλογές γιατί ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί (πρόεδρος) το 2017», ανέφερε η Μαντί Λατίλ, η πρόεδρος ενός εκλογικού τμήματος στη Νίκαια.

X