Μέχρι το τέλος του χρόνου η οδηγία της ΕΕ για τον ελάχιστο εταιρικό φόρο

Ο Μπενζαμίν Ανζέλ, διευθυντής άμεσης φορολογίας και φορολογικού συντονισμού της Επιτροπής, ανακοίνωσε ότι ο ελάχιστος εταιρικός φόρος θα εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο «το συντομότερο δυνατόν». [EPA-EFE FRANCOIS WALSCHAERTS / POOL]

Λίγες μέρες μετά τη συμφωνία 136 χωρών για μια διεθνή φορολογική συμφωνία, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται οδηγία της ΕΕ για την εφαρμογή του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες.

Σε μια συζήτηση, ο Μπενζαμίν Ανζέλ, διευθυντής άμεσης φορολογίας και φορολογικού συντονισμού της Επιτροπής, ανακοίνωσε ότι ο ελάχιστος εταιρικός φόρος θα εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο «το συντομότερο δυνατόν».

Η φορολογική συμφωνία υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στοχεύει στη μείωση του φορολογικού ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών και της φοροδιαφυγής των εταιρειών. Η συμφωνία περιλαμβάνει δύο μεταρρυθμίσεις στο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα. Η πρώτη προβλέπει ότι ένα μέρος των κερδών των μεγάλων εταιρειών θα πρέπει στο μέλλον να διατίθενται στις περιοχές όπου δημιουργούνται τα έσοδα αντί για την έδρα των εταιρειών. Η δεύτερη, εισάγει ελάχιστο συντελεστή φορολογίας που ορίζεται στο 15% για τις μεγάλες εταιρείες. Κι ενώ η εφαρμογή του πρώτου μέρους της συμφωνίας δεν έχει προγραμματιστεί για να εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους μήνες, το δεύτερο μέρος της συμφωνίας θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα.

Σύμφωνα με τον Ανζέλ η ΕΕ θα μπορούσε να καταθέσει πρόταση οδηγίας πριν το τέλος του χρόνου – ανάλογα πάντα με το πόσο γρήγορα δημοσιεύσει ο ΟΟΣΑ τους πρότυπους κανόνες του για την εφαρμογή του ελάχιστου εταιρικού συντελεστή -, τονίζοντας τη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας σε ευρωπαϊκό και όχι σε εθνικό επίπεδο.

Περισσότερη φορολογική διαφάνεια

Ο Ανζέλ ανακοίνωσε ακόμα ότι η Επιτροπή θα συνοδεύσει την οδηγία με ένα πρόσθετο σχέδιο νόμου για τη διασφάλιση της διαφάνειας. Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, οι εταιρείες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή θα πρέπει να δημοσιεύουν πόσο αποτελεσματικό φόρο πληρώνουν στις περιοχές που έχουν δικαιοδοσία.

«Το περιεχόμενο της οδηγίας θα είναι εξαιρετικά απλό. Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που πρέπει να υπολογίσετε ανά δικαιοδοσία. Δημοσιοποιήστε τον», είπε ο Ανζέλ.

Η έγκριση της φορολογικής συμφωνίας επικυρώθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών των G20 σε συνάντηση στην Ουάσινγκτον στις 13 Οκτωβρίου. Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι τη χαρακτήρισε «τίποτα λιγότερο από μια φορολογική επανάσταση». «Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μπορεί να συμβεί μόνο εάν βασίζεται στη δικαιοσύνη. Επομένως, αυτή η επανεκκίνηση της παγκόσμιας φορολογίας των επιχειρήσεων είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι της αλλαγής που πρέπει να δούμε: ο καθένας πρέπει να πληρώσει το δίκαιο μερίδιό του», ανέφερε ο Τζεντιλόνι σε δήλωσή του.

Δεν συμμερίζονται όμως όλοι οι πολιτικοί τον ενθουσιασμό για τη συμφωνία. Ο Πολ Τανγκ, σοσιαλδημοκράτης νομοθέτης της ΕΕ διαμαρτυρήθηκε ότι η συμφωνία είχε διαπραγματευτεί μεταξύ κυβερνήσεων χωρίς να εμπλέκεται το κοινό, τονίζοντας ότι ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής ήταν πολύ χαμηλός. «Ας ελπίσουμε ότι το 15% θα είναι μόνο ένα σημείο εκκίνησης», υπογράμμισε.