Κύπρος – πρόγραμμα υπηκοότητας: 7ο στο κόσμο, πρώτο στην ΕΕ το κυπριακό διαβατήριο

passport_PNR_CREDITJohn-ONolan_Flickr

Στην έβδομη θέση στον κόσμο βρίσκεται το κυπριακό διαβατήριο από το σύνολο χωρών που προσφέρουν προγράμματα υπηκοότητας, σύμφωνα με το CBI Index για το 2019 που δημοσιεύτηκε από τη θυγατρική εταιρεία των Financial Times, την Professional Wealth Management. Οι ιθαγένειες που δίνουν τα νησιά της Καραϊβικής, την κάνουν να προπορεύεται των ευρωπαϊκών χωρών.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Άγιος Δομίνικος κατέκτησε το υψηλότερο σκορ στο δείκτη (91%). Η Κύπρος, με σκορ 66%, βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από χώρες όπως η Ιορδανία, η Μάλτα και η Τουρκία. Μάλιστα, στον εν λόγω δείκτη κατατάσσεται πρώτη από τις χώρες της ΕΕ.  Στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται η Δομινικανή Δημοκρατία (91%), Σαιντ Κιτς και Νέβις (89%), Γρενάδα (87%), Αγία Λουκία (84%) και Αντίγκουα και Μπαρμπούντα (79%). Ακολουθούν το Βανουάτου (78%), η Κύπρος (66%), η Μάλτα (65%), η Τουρκία (61%) και η Βουλγαρία (57%). Με 54% έπονται η Αυστρία και η Καμπότζη και στην τελευταία θέση η Ιορδανία (51%).

Ο δείκτης κατατάσσει τις χώρες στη βάση επτά πυλώνων που θεωρούνται πιο σημαντικοί για τους επενδυτές που αναζητούν δεύτερη υπηκοότητα. Στα ατού της Κύπρου βρίσκονται η ελευθερία διακίνησης και το βιοτικό επίπεδο της χώρας μας. Ωστόσο, η Κύπρος βρίσκεται πίσω από Αυστρία και Μάλτα διότι δεν είναι μέλος της Ένωσης Σέγκεν.  Τη βαθμολογία μας ρίχνει το ποσό επένδυσης. Το σχέδιο της Κύπρου είναι το δεύτερο ακριβότερο μετά από αυτό της Αυστρίας. Από τις χώρες της Ευρώπης, η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν επενδυτικά σχέδια για παροχή υπηκοότητας, ενώ η Αυστρία προσφέρει μια δεύτερη ιθαγένεια.

Παρόλο που η Κύπρος απαιτεί από τους αιτούντες να κατέχουν άδεια διαμονής για τουλάχιστον έξι μήνες, δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση φυσικής παρουσίας που να συνδέεται με την άδεια. Οι αιτούντες πρέπει, ωστόσο, να επισκεφτούν το κράτος δύο φορές, μία φορά για την παροχή βιομετρικών δεδομένων και μια φορά για να ορκιστούν.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Κύπρος ανακοίνωσε αλλαγές στο επενδυτικό της πρόγραμμα. Η πρώτη προσθήκη αφορά στην υποχρεωτική δωρεά ύψους €75.000 στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας για προώθηση της δημιουργίας ενός οικοσυστήματος επιχειρηματικής καινοτομίας. Η δεύτερη προσθήκη αφορά στην υποχρεωτική δωρεά ύψους €75.000 στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης.

X