Κροατία: Η πρόβλεψη για αύξηση του πληθωρισμού το 2022 αναθεωρήθηκε στο 3,5%

Ο Marić είπε ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες και ότι η αύξησή του τον Δεκέμβριο μπορεί να ξεπεράσει το 5%, κάτι που θα ήταν ορατό στις αρχές του τρέχοντος έτους. [Shutterstock / mapman]

Ο υπουργός Οικονομικών Zdravko Marić δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την αύξηση του πληθωρισμού για φέτος έως και 3,5%, προσθέτοντας ότι οι περικοπές ΦΠΑ εξετάζονται ως μέρος μιας σειράς μέτρων που στοχεύουν στη συγκράτηση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας.

Ο Marić είπε ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες και ότι η αύξησή του τον Δεκέμβριο μπορεί να ξεπεράσει το 5%, κάτι που θα ήταν ορατό στις αρχές του τρέχοντος έτους. Αυτό ώθησε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πρόβλεψή της στο 3,5%, από την πρόβλεψη αύξησης 2,5% νωρίτερα, πρόσθεσε. «Το 2022, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και τις γνώσεις και τις προσδοκίες μας, η τάση του πληθωρισμού θα πρέπει να αντιστραφεί. Οι πρώτοι μήνες θα είναι με υψηλότερα ποσοστά και μετά θα πρέπει να υπάρξει κάποια σύγκλιση προς ένα μέσο όρο 3,5%», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Εκτός από τα τρόφιμα, εστιάζουμε βασικά στις τιμές της ενέργειας δεδομένων των διακυμάνσεων των τιμών των πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε, προσθέτοντας ότι η τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά θα διορθωθεί από την 1η Απριλίου.

Στην ερώτηση πόσο θα μπορούσε να μειωθεί ο ΦΠΑ και εάν αυτό θα ήταν προσωρινό μέτρο, ο Marić είπε ότι θα προτιμούσε να μην κάνει εικασίες, υπενθυμίζοντας ότι ο ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια είναι 13% και στο φυσικό αέριο 25%.

Ερωτηθείς ακόμη πώς η περίπτωση των εργαζομένων της Κροατικής Κεντρικής Τράπεζας (HNB), συμπεριλαμβανομένου του διοικητή Boris Vujčić,  που αγόραζαν και πουλούσαν τίτλους άλλων τραπεζών θα επηρεάσει τη φήμη της HNB, ο υπουργός Marić είπε ότι η κυβέρνηση εμμένει στο σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023. Όταν ρωτήθηκε εάν ο Μπόρις Βούιτσιτς βλάπτει την όλη διαδικασία εισαγωγής του ευρώ, ο Μάριτς είπε ότι «δεν θα πήγαινε τόσο μακριά για να βγάλει τέτοια συμπεράσματα».