Κοινό Μέτωπο Μακρόν-Ντράγκι υπέρ της μεταρρύθμισης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ

«Όπως δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε οι κανόνες να σταθούν εμπόδιο στην αντίδρασή μας στην πανδημία, παρομοίως δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να κάνουμε όλες τις απαραίτητες επενδύσεις», έγραψαν οι δύο ηγέτες σε κοινή στήλη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα των Financial Times. [Pool/EPA/EFE]

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κάλεσαν την Πέμπτη (23 Δεκεμβρίου) τις Βρυξέλλες να μεταρρυθμίσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της, κάτι που θα επιτρέψει μεγαλύτερες δαπάνες για επενδύσεις. Οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν παράλληλα την ανάγκη μείωσης του χρέους.

«Όπως δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε οι κανόνες να σταθούν εμπόδιο στην αντίδρασή μας στην πανδημία, παρομοίως δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να κάνουμε όλες τις απαραίτητες επενδύσεις», έγραψαν οι δύο ηγέτες σε κοινή στήλη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα των Financial Times.

Ο Μακρόν είχε ήδη δηλώσει στις 9 Δεκεμβρίου ότι σκοπεύει να καταστήσει τη μεταρρύθμιση των αποκαλούμενων κριτηρίων του Μάαστριχτ μία από τις προτεραιότητές του όταν η Γαλλία αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τον επόμενο μήνα.

Υποστήριξε ότι ο κανόνας ότι το δημόσιο έλλειμμα μιας χώρας μέλους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της είναι ξεπερασμένος.

Την Πέμπτη, ο Μακρόν -έχοντας τη στήριξη του Ιταλού ομολόγου του- επανέλαβε τη θέση του, όταν απευθύνθηκε σε μέλη της ΕΕ που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για την υιοθέτηση έκτακτου προϋπολογισμού ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός για μια πιθανή μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να μειώσουμε τα επίπεδα χρέους μας. Αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα το πετύχουμε αυτό μέσω υψηλότερων φόρων ή μη βιώσιμων περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες, ούτε μπορούμε να καταπνίξουμε την ανάπτυξη μέσω μη βιώσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής», έγραψαν οι Μακρόν και Ντράγκι.

«Πρέπει να έχουμε περισσότερα περιθώρια ελιγμών και αρκετές βασικές δαπάνες για το μέλλον και να διασφαλίσουμε την κυριαρχία μας», συνέχισαν.

«Το χρέος που συγκεντρώνεται για τη χρηματοδότηση τέτοιων επενδύσεων, οι οποίες αναμφισβήτητα ωφελούν την ευημερία των μελλοντικών γενεών και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, θα πρέπει να ευνοείται από τους δημοσιονομικούς κανόνες, δεδομένου ότι οι δημόσιες δαπάνες αυτού του είδους συμβάλλουν πραγματικά στη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα».

Σύμφωνα με το γραφείο του Μακρόν, ο Γάλλος ηγέτης ελπίζει ότι μια άτυπη σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα είναι σε θέση να καταρτίσει «μια ποσοτικοποιημένη εκτίμηση των επενδυτικών αναγκών».

Οι κανόνες «θα πρέπει να εξελιχθούν αναλόγως, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων ανταγωνισμού και εμπορίου, αλλά και των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίοι πρέπει να προσαρμοστούν στις προκλήσεις της εποχής», ανέφερε.

Ένας ευρωπαϊκός οργανισμός διαχείρισης χρέους;

Οι Μακρόν και Ντράγκι έδειξαν την κοινή λίστα που δημοσιεύτηκε στους FT σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος γενικά συμμερίζεται τις απόψεις τους, καθώς και στον Σολτς, σύμφωνα με το γραφείο του Γάλλου προέδρου.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι άλλοι ηγέτες δεν υπέγραψαν τη στήλη δεν αποτελεί ένδειξη διαφωνίας, πρόσθεσε.

Η στήλη έκανε επίσης αναφορά σε άρθρο που γράφτηκε από μια μερίδα ειδικών, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού συμβούλου του Μακρόν Charles-Henri Weymuller. Το άρθρο τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οργανισμού διαχείρισης του χρέους.

Η πρόταση αυτή προβλέπει τη μεταφορά του χρέους των μελών της ΕΕ που σχετίζονται με την πανδημία και το οποίο κατέχει επί του παρόντος η ΕΚΤ στον νέο οργανισμό, ο οποίος θα έχει την εξουσία να εκδίδει ευρωπαϊκά ομόλογα.

Οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να έχουν ευρωπαϊκά εργαλεία για το χρέος στα οποία θα μπορούν να βασιστούν, αλλά οι συντηρητικοί στη Γερμανία και την Ολλανδία είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με το κοινό ευρωπαϊκό χρέος.

Οι ειδικοί πρότειναν επίσης να δοθούν σε κάθε κράτος μέλος προσαρμοσμένα σχέδια μείωσης του χρέους και επίσης να δοθεί μεγαλύτερο περιθώριο σε επενδύσεις που προωθούν την ανάπτυξη ή τις προσπάθειες για το κλίμα.

Το γραφείο του Μακρόν αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να διεξάγει σύνοδο κορυφής για τους ηγέτες της ΕΕ στις 10 και 11 Μαρτίου για να συμφωνήσουν πάνω στις απαιτούμενες επενδύσεις και στη συνέχεια να εργαστούν για κατάλληλες μεταρρυθμίσεις.