Ισπανία: Θα διαθέσει το 0,7 % του ΑΕΠ της σε αναπτυξιακή βοήθεια έως το 2030

Η αύξηση του ισπανικού προϋπολογισμού για την Αναπτυξιακή Βοήθεια και Συνεργασία αποτελούσε ρητή δέσμευση του PSOE στο προεκλογικό του πρόγραμμα για τις τελευταίες γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα πριν από δύο χρόνια. [Shutterstock / Matanga]

Η Ισπανία σχεδιάζει να διαθέσει το 0,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της σε επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια (ODA) μέχρι το 2030 – όπως επιβεβαίωσαν επίσημες πηγές την Τρίτη σύμφωνα με τις EFE και El País, εταίρους της EURACTIV.

Την Τρίτη, η ισπανική κυβέρνηση – συνασπισμός του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και του αριστερού Unidas Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε), ενέκρινε το νέο νομοσχέδιο για τη συνεργασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την παγκόσμια αλληλεγγύη, το οποίο περιλαμβάνει τον συγκεκριμένο επενδυτικό στόχο.

Η αύξηση του ισπανικού προϋπολογισμού για την Αναπτυξιακή Βοήθεια και Συνεργασία αποτελούσε ρητή δέσμευση του PSOE στο προεκλογικό του πρόγραμμα για τις τελευταίες γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η Ισπανία σχεδιάζει να διαθέσει φέτος 3.506 εκατ. ευρώ σε αναπτυξιακή βοήθεια, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,28% του ΑΕΠ της ιβηρικής χώρας. Μάλιστα, συμπεριλαμβάνονται οι πόροι που παρέχονται από την κεντρική κυβέρνηση, τις ισπανικές περιφέρειες, τα τοπικά συμβούλια και τα πανεπιστήμια – όπως ανέφερε η El País.

Πέρυσι το ποσοστό αυτό έφτασε το 0,26% όπως και το 2014, όταν ο ισπανικός προϋπολογισμός για την ανάπτυξη έπεσε στο 0,17%.

Η νέα νομοθεσία πρόκειται να αντικαταστήσει την παλαιά του 1998, συμπεριλαμβάνοντας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) της Αναπτυξιακής Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ.

Ευθυγραμμίζοντας την ατζέντα της με εκείνη του ΟΗΕ, η Ισπανία θέλει να εστιάσει τις πολιτικές ανάπτυξης και συνεργασίας της χώρας στον αγώνα για τη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της ισότητας των φύλων – σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου.

Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει ακόμη και το Σαχέλ και την υποσαχάρια περιοχή της Αφρικής όπου ομάδες τζιχαντιστών και δίκτυα εμπορίας ανθρώπων απειλούν την ασφάλεια της Ισπανίας, καθιστώντας τους τομείς προτεραιότητας για συνεργασία – όπως ανέφερε η εφημερίδα.

Η ισπανική πολιτική συνεργασίας αποτελεί μέρος της εξωτερικής δράσης του κράτους και βασίζεται στις αρχές της «συντονισμένης δράσης στο εξωτερικό, της θεσμικής πίστης, της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των διοικήσεων».

Ωστόσο, αποτελεί επίσης «συντρέχουσα αρμοδιότητα με την ΕΕ», με την οποία πρέπει να συντονίζεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η Ισπανική Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (AECID) διαχειρίζεται έργα ευρωπαϊκής συνεργασίας αξίας 13 εκατομμυρίων ευρώ.