Ισπανία: Διαμάχη για την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Η υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο επέκρινε το γεγονός ότι η περιφέρεια της Μαδρίτης διεκδικεί τώρα περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ, ενώ η «μόνη οικονομική πολιτική» της είναι «η μείωση των φόρων». [EPA-EFE/Zipi]

Η ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα από την περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης ότι θα προσφύγει στην ισπανική Δικαιοσύνη κατά της κατανομής των κονδυλίων της ΕΕ για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας, επειδή φέρεται να εξαιρείται η πρωτεύουσα, προκάλεσε μια οξεία διαμάχη με την κεντρική κυβέρνηση, ανέφερε ο εταίρος της EURACTIV, EFE.

Την Τετάρτη, η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης (Comunidad de Madrid), Isabel Díaz Ayuso, του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (Partido Popular, PP), είχε ανακοινώσει ότι η περιφερειακή εκτελεστική εξουσία θα ασκήσει έφεση ενώπιον του Ανώτατου Ισπανικού Δικαστηρίου κατά της κατανομής των κονδυλίων της ΕΕ COVID-19 στις περιφέρειες επειδή, κατά την άποψή της, αποκλείουν την Comunidad.

Εν τω μεταξύ, ο περιφερειακός υπουργός Οικονομικών της Μαδρίτης, Javier Fernández-Lasquetty, τόνισε την Τετάρτη ότι η νομική κίνηση αποσκοπεί στην ανάκληση της απόφασης του ισπανικού υπουργείου Εργασίας να δώσει το πράσινο φως για τη διανομή 9 εκατομμυρίων ευρώ -από κονδύλια της ΕΕ- στη Χώρα των Βάσκων, τη Ναβάρα, την Εξτρεμαδούρα και την Κοινότητα της Βαλένθια κυρίως για επιδοτήσεις θέσεων εργασίας σύμφωνα με πηγές της EFE.

Η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης, κατήγγειλε ο Fernández-Lasquetty, ήταν «αυθαίρετη» και παραβίασε -κατά την άποψη της Μαδρίτης- τη νομικά κατοχυρωμένη κατανομή αρμοδιοτήτων στον τομέα της απασχόλησης (μεταξύ της ισπανικής κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών, στις οποίες έχουν μεταφερθεί ορισμένες αρμοδιότητες)», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Nadia Calviño, του σοσιαλιστικού PSOE, απέρριψε με σφοδρότητα την κίνηση της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης και επιτέθηκε στη θέση της. Η Μαδρίτη, υπενθύμισε, είναι η τρίτη πιο ωφελημένη περιφέρεια (μεταξύ των 17 ισπανικών αυτόνομων περιφερειών), που θα λάβει περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ, μετέδωσε το ισπανικό ιδιωτικό ραδιόφωνο «Onda Cero».

Φόροι και χρηματοδότηση από την ΕΕ

Η Calviño επέκρινε επίσης το γεγονός ότι η περιφέρεια της Μαδρίτης διεκδικεί τώρα περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ, ενώ η «μόνη οικονομική πολιτική» της είναι «η μείωση των φόρων».

Στη συνέντευξη, η Calviño υπερασπίστηκε την κατανομή που «συμφωνήθηκε» και με τις 17 ισπανικές περιφέρειες και τόνισε ότι 11.000 εκατ. ευρώ από τα «Next Generation» κονδύλια της ΕΕ έχουν ήδη μεταφερθεί, μεταξύ άλλων, στην Ανδαλουσία, την Καταλονία και τη Μαδρίτη, η οποία «έχει λάβει περισσότερα από 1.200 εκατ. Ευρώ».

«Αυτού του είδους η απαίτηση (της Μαδρίτης) δεν είναι καθόλου σχετική, λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη που έχουμε για τη διαχείριση αυτών των κονδυλίων. Εκπλήσσομαι που το κράτος ζητάει περισσότερα κονδύλια από μια αυτόνομη κοινότητα που έχει μόνο μια οικονομική πολιτική, η οποία είναι η μείωση των φόρων -είναι αρκετά ειρωνικό και αντιφατικό», τόνισε η Calviño.