Η Ιταλία «κατεβάζει τον πήχη» στις προβλέψεις για την ανάπτυξη

Ως αποτέλεσμα, το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα μειωθεί πιθανότατα από 4,7% σε 3,1%, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ντανιέλε. [Shutterstock/Vitaly Raduntsev]

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει «κατεβάσει τον πήχη» στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, αλλά η ιταλική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξει τα νοικοκυριά και να στηρίξει τη βιομηχανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στους δημοσιογράφους μετά την έγκριση του Οικονομικού και Δημοσιονομικού Εγγράφου (Def) από το Συμβούλιο Υπουργών την Τετάρτη.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Ως αποτέλεσμα, το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα μειωθεί πιθανότατα από 4,7% σε 3,1%, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο κατά την παρουσίαση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της Ιταλίας.

Ο στόχος για το έλλειμμα επιβεβαιώνεται στο 5,6%, ενώ το ιταλικό δημόσιο χρέος, το δεύτερο στη ζώνη του ευρώ, ορίζεται στο 147% του ΑΕΠ το 2022 και θα μειωθεί περαιτέρω το 2023.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρέμβει για να περιορίσει τις κοινωνικές δυσκολίες που προκαλούνται από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα εισοδήματα.

«Τις επόμενες εβδομάδες, θα καθορίσουμε καλύτερα την παρέμβαση και θα αποφασίσουμε πώς θα τη χρηματοδοτήσουμε», πρόσθεσε ο Ντράγκι, στέλνοντας ένα καθησυχαστικό μήνυμα.

Η Ιταλία σχεδιάζει να δαπανήσει άλλα 9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ θα διατεθούν στις οικογένειες και τη βιομηχανία. Οι πόροι θα διατεθούν για τη συγκράτηση των τιμών των καυσίμων και του ενεργειακού κόστους, αλλά και για την παροχή βοήθειας στους Ουκρανούς πρόσφυγες και τη στήριξη των ιταλικών εταιρειών που πλήττονται από τις συνέπειες της σύγκρουσης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την ανάγκη συντονισμένης αντίδρασης.

«Είναι σημαντικό να συντονίσουμε τις παρεμβάσεις μας και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Εργαζόμαστε όλοι για να οικοδομήσουμε μια κοινή απάντηση σε ένα κοινό σοκ, σε μια προσπάθεια να επαναλάβουμε την ενότητα που ενέπνευσε τη δράση μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο Ντράγκι.