Γιούνκερ: Ρεαλιστικός και δίκαιος ο προϋπολογισμός – Μεγάλος χαμένος η συνοχή

[European Parliament]

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μέτρια αύξηση των κονδυλίων της ΕΕ για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο (2021-2027) απορρίφθηκε άμεσα από αρκετά κράτη μέλη.

Αναλυτικά, η Κομισιόν πρότεινε ανώτατο όριο ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ στο πρόγραμμά για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ που αντιστοιχεί στο 1,14% περίπου του ΑΕΠ.

Η πρόταση αυτή αποτελεί συμβιβασμό μεταξύ του αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αυξήσει τις δαπάνες της ΕΕ στο 1,3% για την αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, όπως η μετανάστευση ή η ψηφιακή επανάσταση με την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Αυστρία αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αύξηση.

Από την πλευρά της, η Γερμανία δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να συνεισφέρει περισσότερο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι πρόκειται για «έναν φιλόδοξο, αλλά ισορροπημένο προϋπολογισμό, ο οποίος είναι δίκαιος για όλους».

«Είναι ρεαλιστικός προϋπολογισμός», τόνισε.

«Οποιοσδήποτε προϋπολογισμός είναι σημαντικός, αλλά ο σημερινός είναι ακόμα πιο σημαντικός από τον προηγούμενο, επειδή θα αποφασίσει για το μέλλον της Ευρώπης των 27 … αποτελώντας την κληρονομιά της επόμενης γενιάς», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον προϋπολογισμό, Günter Oettinger, δήλωσε στους Ευρωβουλευτές ότι θα μειώσει τις επιδοτήσεις στους γεωργούς (ΚΑΠ) και τα κονδύλια για έργα υποδομής (Συνοχή). Ωστόσο, θα ζητήσει περισσότερα χρήματα από τις εθνικές κυβερνήσεις.

Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε νέους φόρους και εργαλεία για την άντληση έως 22 δις ευρώ (περίπου 12% των συνολικών δαπανών), για να μειωθεί η εξάρτηση από τις συνεισφορές των κρατών μελών.

ΕΕ: Προσπάθειες να φτάσει ο προϋπολογισμός στο 1,25 τρισ. ευρώ

Ανησυχίες για τις κεντρικές και ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες που είχαν δυσανάλογα ωφεληθεί από προηγούμενους προϋπολογισμούς. Συνεδριάζει σήμερα η Κομισιόν για τον προϋπολογισμό 2021-2027. Ο πρώτος χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο κ. Oettinger δήλωσε ότι η πρόταση ήταν «ένας καλός συμβιβασμός» μεταξύ της «φιλοδοξίας» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της «ετοιμότητας των κρατών μελών να συνεισφέρουν λίγο περισσότερο».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, χαιρέτισε τη δέσμευση για πρόσθετα κονδύλια για το Erasmus, τις μικρές επιχειρήσεις και την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, επανέλαβε ότι το Κοινοβούλιο είχε ζητήσει προϋπολογισμό 1,3% του ΑΕΠ.

«Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να υπερασπιστούμε τη θέση μας» στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.

Αντίθετα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έσπευσαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την πρόταση μέσω Twitter.

Η πρόταση «απέχει ακόμα από μια αποδεκτή λύση», δήλωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς. «Ο στόχος μας πρέπει να είναι μια οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη μετά το Brexit Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

«Μια μικρότερη ΕΕ θα πρέπει να σημαίνει μικρότερο προϋπολογισμό!», έγραψε σε ανάρτησή του, ο Δανός πρωθυπουργός Lars Løkke Rasmussen.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούττε, δήλωσε ότι η πρόταση δεν αποτελεί «αποδεκτό αποτέλεσμα» για τη χώρα του.

«Μικρότερη ΕΕ σημαίνει μικρότερο προϋπολογισμό. Αυτό απαιτεί περικοπές δαπανών και φιλόδοξο εκσυγχρονισμό. Επιπλέον, το βάρος της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού δεν μοιράζεται δίκαια», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συζήτηση της Ολομέλειας, ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε την αντίδραση των πρωθυπουργών ως «λογική». «Είμαι εξοικειωμένος με όλη τη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Επιτροπή επιθυμεί την οριστικοποίηση της  συμφωνίας πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο του 2019. Εντούτοις, αξιωματούχοι τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στο Συμβούλιο παραδέχονται ότι θα ήταν «αρκετά αισιόδοξη» η αναμονή αυτού του αποτελέσματος, δεδομένου ότι το τελευταίο ΠΔΠ χρειάστηκε 29 μήνες, για να οριστικοποιηθεί.

Oettinger: Ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να αυξηθεί παρά το Brexit

Ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί, παρά την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ο επικεφαλής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Günther Oettinger, την Τετάρτη (14 Φεβρουαρίου).

Οι δαπάνες μεταξύ 2021 και 2027 θα πρέπει να κυμαίνονται …

Η συνοχή, ο μεγάλος «ηττημένος»

Οι πιστώσεις πληρωμών (τα κεφάλαια που πραγματικά δαπανώνται για τις πολιτικές της ΕΕ) θα ανέλθουν σε 1,24 τρισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερο από 220 δις ευρώ υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο ΠΔΠ.

Τα κονδύλια για τη συνοχή που αφορούν στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες υπέστησαν την μεγαλύτερη μείωση κατά 7% (442,4 δισεκατομμύρια ευρώ).

Παρά τις περικοπές στην πολιτική συνοχής, ο Επίτροπος Oettinger υποστήριξε ότι θα διατηρηθεί το ίδιο ποσό επενδύσεων για τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη, λαμβάνοντας υπόψη τον χαμηλότερο πληθωρισμό.

Επιπροσθέτως, η ΚΑΠ θα μειωθεί κατά 5% στα 378,9 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 4% των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες.

Ο κ. Oettinger δήλωσε στους Ευρωβουλευτές ότι το 5% αντιπροσωπεύει μια «αποδεκτή» περικοπή, δεδομένου ότι η ΕΕ έχασε το Ηνωμένο Βασίλειο, το δεύτερο μεγαλύτερο καθαρό συνεισφέρων.

«Δεν υπάρχει κανενός είδους ‘’σφαγή’’ ούτε στη συνοχή ούτε στην ΚΑΠ», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ σε δημοσιογράφους μετά τη συζήτηση της Ολομέλειας.

Από την άλλη πλευρά, ο μεγάλος νικητής είναι το Erasmus+ (30 δισ. Ευρώ), το οποίο θα διπλασιάσει τα κεφάλαιά του. Ειδικότερα, θα περιλαμβάνει 700 εκατομμύρια ευρώ για τις κάρτες Interrail σε νέους Ευρωπαίους. Οι δαπάνες για την καινοτομία και την έρευνα θα αυξηθούν κατά 50% με 100 δις ευρώ για τα εμβληματικά προγράμματα του Horizon και της Euratom. Ακόμη, πρόκειται να ενισχυθούν σημαντικά οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της Ευρώπης και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Θα ενισχυθεί, επίσης, η ασφάλεια (με αύξηση κατά 40% σε 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ) και θα δημιουργηθεί ένα νέο Ταμείο Άμυνας ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο πλαίσιο της αυξανόμενης σημασίας του μεταναστευτικού ζητήματος μεταξύ των Ευρωπαίων ψηφοφόρων τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή επιθυμεί να ενισχύσει τους πόρους για τον Frontex. Ως εκ τούτου, το προσωπικό της θα αυξηθεί από 1.200 υπαλλήλους σε 10.000.

Ιδιοι πόροι

Η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθούν οι ίδιοι πόροι της Ένωσης με νέους φόρους και εργαλεία.

Οι εθνικές συνεισφορές «δεν πρέπει να είναι 70% ή περισσότερο», δήλωσε ο κ. Oettinger.

Οι νέες πηγές χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ περιλαμβάνουν το 20% των εσόδων του συστήματος εμπορίας εκπομπών και ένα ποσοστό χρέωσης 3% που εφαρμόζεται στη νέα κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (μόλις εγκριθεί η πρόταση ΚΕΒΦΕ).

Απαντώντας στα αιτήματα των Ευρωβουλευτών να επιβάλλουν φόρο στις μεγάλες ψηφιακές επιχειρήσεις, όπως η Google ή το Facebook, ο κ. Oettinger υποστήριξε ότι δεν ήταν αρκετά «ώριμη ιδέα», για να ληφθεί υπόψη στον προϋπολογισμό. «Η ακρίβεια είναι σημαντική», είπε.

Η Κομισιόν προτείνει ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 1,279 τρισ. ευρώ

Στην πρόταση της περιλαμβάνονται 365 δισ. ευρώ για την κοινή αγροτική πολιτική, 13 δισ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και 27,5 δισ. για τον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Η σύνδεση με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Καινοτόμος προϋπολογισμός

Οι νέοι πόροι αποτελούν μόνο μία από τις καινοτομίες που εισήγαγε η Επιτροπή. Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές ήταν η μείωση των κονδυλίων του προϋπολογισμού από 58 σε 37 σε μια προσπάθεια μεγαλύτερης ευελιξίας στη διαχείριση των δαπανών.

Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε δύο νέα εργαλεία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Θα χορηγηθούν συνολικά 25 δις ευρώ για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη. Μέρος των χρημάτων θα αφιερωθεί ειδικά σε χώρες εκτός Ευρωζώνης, για να διατηρήσουν την πρόοδό τους προς ένταξη στο κοινό νόμισμα.

Παράλληλα, η Επιτροπή διευκρινίζει ότι το κράτος δικαίου αποτελεί «βασική προϋπόθεση» για την εξασφάλιση της ορθής διαχείρισης των κονδυλίων της ΕΕ.

Η παρούσα πρόταση ανταποκρίνεται στις συνεχείς διαμάχες με την Πολωνία και την Ουγγαρία για το κράτος δικαίου.