Γερμανικό «ναι» σε γραμμή πίστωσης του ESM προς Ιταλία

Bundestag - Γερμανική Βουλή [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ιταλία να ξεπεράσει την πανδημία του κορωνοϊού και είναι προετοιμασμένοι να υποστηρίξουν την παροχή έκτακτου δανείου από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η προτιμώμενη επιλογή στο Βερολίνο θα ήταν η Ιταλία να λάβει μια ενισχυμένη γραμμή πίστωσης από τον ESM με ελάχιστους όρους, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο που γνωρίζει το σκεπτικό της κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, όμως, ενώ η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει πει πως είναι πρόθυμη να συζητήσει το αίτημα της Ιταλίας για κοινή έκδοση ομολόγων κορωνοϊού για να ενισχυθούν τα οικονομικά των μελών της ευρωζώνης, η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της ιδέας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Οι Γερμανοί ανησυχούν γιατί η Ιταλία είχε ήδη ουσιαστικά διαρθρωτικά προβλήματα πριν τον κορωνοϊό, τα οποία ίσως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όταν περάσει η κρίση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πραγματοποιούν σήμερα βιντεοδιάσκεψη, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Dennis Kolberg δήλωσε σε συνέντευξή Τύπου πως συζητώνται όλες οι επιλογές και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει ότι θα υιοθετηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Το τραύμα της Ιταλίας
Ιταλός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε πως η στοχευμένη στήριξη για την Ιταλία δεν βρίσκεται στο τραπέζι, προσθέτοντας πως η Ιταλία δεν τη χρειάζεται. Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν καινοτόμα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που επηρεάζει ολόκληρη την ευρωζώνη, είπε ο αξιωματούχος. Κατά τον ίδιο, ορισμένες χώρες αμφιβάλλουν πως υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού εργαλείου για να γίνει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, η Ιταλία έχει υποστεί μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο βάρος της ζημιάς, με τη βιομηχανική της «ατμομηχανή» να έχει ουσιαστικά κλείσει από τις 7 Μαρτίου, ενώ ήδη «μετρά» περισσότερους από 5.000 νεκρούς. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ανερχόταν σε 135% του ΑΠΕ πριν ξεσπάσει η επιδημία, άρα δεν διαθέτει πολλά «πυρομαχικά» για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της.

Για να αμβλύνουν το πλήγμα, οι Γερμανοί έχουν ήδη κάνει μια μεγάλη υποχώρηση, επικυρώνοντας τη σύσταση της Κομισιόν να δοθεί στις προβληματικές χώρες άπλετο περιθώριο σε ό,τι αφορά τους περιορισμούς του προϋπολογισμού.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) είναι αισιόδοξοι πως θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν σήμερα και κάτι ακόμα που θα τονώσει την Ιταλία, αν και η επιτυχία δεν είναι δεδομένη, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, σημειώνοντας πως αν μπορέσουν να κλείσουν συμφωνία, τότε θα μπορέσουν οι ηγέτες του μπλοκ να την υπογράψουν κατά τη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψης την Πέμπτη.

Οι όροι

Ένα ακανθώδες σημείο μπορεί να είναι οι όροι που θα συνοδεύουν την πιστωτική γραμμή. Ιταλοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως, αφού δεν ευθύνονται για την πανδημία, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπαγορεύει να μην υπάρχουν δεσμεύσεις, σύμφωνα με δυο αξιωματούχους με γνώση των διαπραγματεύσεων. Οι Ιταλοί θέλουν επίσης να δουν πιστωτικές γραμμές σε όλα τα κράτη-μέλη, για να διασφαλιστεί πως δεν θα «στιγματιστούν» μόνο οι Ιταλοί.

Οι Γερμανοί -μαζί με τους Ολλανδούς- επιμένουν πως πρέπει να υπάρξουν κάποιοι όροι, ακόμα και αν είναι απλώς συμβολικοί.

Μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM θα άνοιγε τον δρόμο στην ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει το πιο ισχυρό της εργαλείο, δηλαδή την απεριόριστη αγορά ομολόγων μιας χώρας. Το πρόγραμμα αυτό, γνωστό ως Outright Monetary Transactions, αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης το 2012, όμως δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Για να χρησιμοποιηθεί, απαιτείται μια χώρα να έχει ήδη πιστωτική γραμμή με τον ESM.

Αυτό που υποβόσκει στη συζήτηση για το πώς θα στηριχθεί η Ιταλία είναι μια μακροχρόνια διαμάχη στην «καρδιά» του project του ευρώ, ως προς το κατά πόσο θα πρέπει τα κράτη-μέλη να μοιράζονται το παθητικό τους. Από τότε που δημιουργήθηκε η νομισματική ένωση, η Γερμανία και αρκετοί σύμμαχοί της με εύρωστα δημόσια οικονομικά, έχουν προσπαθήσει να αντισταθούν στην αμοιβαιοποίηση του χρέους. Η κρίση χρέους τούς ανάγκασε να αποδεχθούν κάποια σφιχτότερη χρηματοπιστωτική ενοποίηση με τον ESM και την ενιαία τραπεζική ρυθμιστική αρχή.

Κοινή έκδοση ομολόγων

Η Ιταλία, με τη στήριξη της Γαλλίας και της Ισπανίας, πιέζει ώστε το μπλοκ να προχωρήσει ένα ακόμα βήμα προς τη δημοσιονομική ένωση, μέσω της κοινής έκδοσης ομολόγων για πρώτη φορά, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα στήριξης των οικονομιών λόγω κορωνοϊού. Μετά το conference call με τους ηγέτες, η κα Μέρκελ είπε πως θα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς να συμμετέχει στις συνομιλίες επί της προτάσεως αυτής.

Όμως, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, είναι προετοιμασμένη να πάει μόνο μέχρι εκεί. Το γερμανικό πολιτικό κατεστημένο εξακολουθεί να αντιστέκεται στην πρόταση. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ χαρακτήρισε τη συζήτηση για το κοινό χρέος «συζήτηση-φάντασμα».

«Θα συνέστηνα προσοχή όταν παρουσιάζονται νέες, ιδιοφυείς ιδέες που συχνά είναι ‘αναστημένες’ ιδέες που έχουν από καιρό απορριφθεί», είπε ο κ. Αλτμάιερ στη Handelsblatt.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζουν σχέδια για το πώς ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας.

Ο αξιωματούχος στο Βερολίνο υποστήριξε πως η χρήση του ESM ήδη αποτελεί μορφή αμοιβαιοποιημένης υποχρέωσης, διότι μπορεί να αναλάβει χρέος εκ μέρους ολόκληρης της ευρωζώνης.

X