Γαλλία: Υψηλή η συμμετοχή για εκλογή υποψηφίου προέδρου από την κεντροδεξιά

Υψηλή η συμμετοχή στις εκλογές της κεντροδεξιάς στη Γαλλία [RFI]

Οι τρεις επικρατέστεροι για περάσουν στον επόμενο γύρο είναι οι Αλέν Ζυπέ, ο Νικόλα Σαρκοζί και ο πρώην πρωθυπουργός του Φρανσουά Φιγιόν. Την επόμενη Κυριακή ο τελευταίος γύρος.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα έφτασε η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις σημερινές προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν για τον νέο κεντροδεξιό υποψήφιο. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από το 70% των 10.228 εκλογικών τμημάτων που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς είπε ότι περίπου την ίδια ώρα παρατήρησε μεγάλες ουρές σε εκλογικά τμήματα στο Παρίσι. Οι κάλπες θα παρέμειναν ανοιχτές μέχρι τις 19.00 (20.00 ώρα Ελλάδας). Σημειώνεται πως στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού κόμματος το 2012 συμμετείχαν 2,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Ο πρώτος γύρος που διεξήχθη σήμερα θα αναδείξει τους δυο υποψηφίους, οι οποίοι θα αναμετρηθούν ξανά την επόμενη Κυριακή στις 27 Νομεβρίου.

Το επικρατέστερο τρίο ήταν: ο Αλέν Ζυπέ, ο Νικόλα Σαρκοζί και ο πρώην πρωθυπουργός του Φρανσουά Φιγιόν. Ανάμεσα σε αυτούς το αδιαμφισβήτητο φαβορί ήταν ο Αλέν Ζυπέ, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις.

Όλοι κάπου στο κέντρο θέλουν να κινηθούν

Το κέντρο δεν έχει δικό του υποψήφιο και το μεγάλο ερώτημα είναι ποιόν θα υποστηρίξουν οι εκλογείς του, ιδιαίτερα στην τελική ευθεία την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Φρανσουά Μπαϋρού είναι ο βασικός εκφραστής του κέντρου και τάχθηκε από νωρίς υπέρ του Ζυπέ, προκαλώντας τη μήνη του Σαρκοζί, διότι το 2012 υποστήριξε τον Ολάντ.

Τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς και του κέντρου ήρθε να διαταράξει και η εσπευσμένη προχθεσινή ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δηλώνει ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Δηλώνει κάπου στο κέντρο παρόλο που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το λεπτομερές πρόγραμμα.

Η μόνη που συνεχίζει μια ατάραχη πορεία είναι η Μαρίν Λεπέν. «Μαρίν Πρόεδρος» είναι το σλόγκαν, χωρίς το Λεπέν και με σύμβολο ένα μπλέ τριαντάφυλλο. Το μπλε της δεξιάς και το τριαντάφυλλο των Σοσιαλιστών.

Πολλές διασημότητες στο πλευρό του Φρανσουά Ολάντ

Εν τω μεταξύ, η Κατρίν Ντενέβ, η Ζιλιέτ Μπινός και άλλες προσωπικότητες των τεχνών και των επιστημών της Γαλλίας υπερασπίζονται τον αντιδημοφιλή πρόεδρο της χώρας σε ένα άρθρο τους που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Journal du Dimanche υπό τον τίτλο «Σταματήστε τις επιθέσεις στον Ολάντ».

«Από την αρχή, ο Φρανσουά Ολάντ αντιμετώπισε μια αθέμιτη επίθεση τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά» εκτιμούν οι καλλιτέχνες, οικονομολόγοι και επιστήμονες που υπογράφουν το κείμενο αυτό. «Αυτή η διαρκής δυσφήμιση (…) συνεχίζεται ακόμη σήμερα παρά το πολιτικό ανάστημα που επέδειξε ο Φρανσουά Ολάντ, τόσο στις διεθνείς κρίσεις όσο και στις φοβερές τραγωδίες που βίωσε η χώρα μας», συνεχίζουν.

X